Zajedničkim ulaganjima do efikasnijih i profitabilnijih sistema

0

Mogućnosti za unaprjeđenje saradnje u cilju povećanja efikasnosti i profitabilnosti elektroenergetskih sistema, Crne Gore i Republike Srpske te zajednička valorizacija vodnog potencijala u energetske, ali i u svrhe poboljšanja snabdijevanja vodom dijela Crnogorskog primorja bila je tema radnog sastanka predstavnika najviših rukovodstava Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), saopšteno je iz te Kompanije.

Kako su naveli iz EPCG, susretom predstavnika dviju kompanija, u sjedištu EPCG u Nikšiću, nakon višegodišnje stagnacije, ponovo je uspostavljena saradnja između EPCG i ERS, koja je, po opštoj ocjeni predstavnika dviju kompanija, od izuzetnog interesa za oba elektroenergetska sistema.

“U tom smislu, razmatrane su mogućnosti za bolje iskorišćenje vodnog potencijala rijeke Trebišnjice u energetske, ali i svrhe poboljšanja snabdijevanja vodom na području Crnogorskog primorja. Predstavnici EPCG sastanak su iskoristili i za aktuelizaciju projekta HE “Sutorina” zašta, kako je konstatovano, već postoji projektna dokumentacija i neophodni elaborati i studije, koje je potrebno novelisati i prilagoditi najnovijim standardima u oblasti enegetike”, poručuju u saopštenju.

Dodaju, da su predstavnici Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i Uprave MH Elektroprivrede Republike Srpske – matičnog preduzeća iz Trebinja saglasni su da su potencijali za izgradnju objekata u oblasti obnovljivih izvora energije izuzetno veliki, ali da je neke od njih nemoguće realizovati bez zajedničkog rada, a sve zarad dobrobiti građana, lokalnih zajednica i privrede.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.