Zaev: Zamijenio bih dvije Nobelove nagrade za pregovore sa EU

0

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je spreman da “dvije Nobelove nagrade” da za odluku Evropskog savjeta o otvaranju pregovora o pristupanju te zemlje Evropskoj uniji.

Zaev je u intervjuu za belgijski list Le Soar pozvao države-članice EU da preuzmu odgovornost i odrede datum za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

On je istakao da bi, ako Sjeverna Makedonija ne dobije datum za otvaranje pregovora, poslanici mogli da ga okrive da je lagao kada ih je uvjeravao da će glasanje za Prespanski sporazum otvoriti vrata EU.

“Rekao sam da ukoliko promijenimo ime, ako održavamo dobre odnose sa Grčkom i Bugarskom, ako sprovedemo sve reforme, Evropa će ispuniti obećanja. Ako to ne bude slučaj, normalno je da ću preuzeti ličnu odgovornost. Neću čekati da opozicija ili Sobranje nešto urade, već ću ja preuzeti odgovornost i vratiti mandat”, rekao je Zaev.

Upozorio je i da bi gradjani, ukoliko EU ne ispuni svoja obečanja, mogli da se okrenu nacionalističkim strujama u zemlji.

“Rizik je da se nacionalizam i radikalizam vrate u našu zemlju”, rekao je Zaev dodajući da je Sjeverna Makedonija imala “hibridan režim, koji je uništio sva demokratska prava i slobode, sve osnove normalne zemlje” i da postoji rizik da se vrate ta vremena.

Na pitanje zašto bi EU trebalo da brine za to, pošto je riječ o unutrašnjim poslovima, makedonski premijer je rekao da su EU i Sjeverna Makedonija povezani kako na ličnom, tako i na ekonomskom nivou, te da je riječ o zajedničkom interesu.

“Nemamo namjeru da postanemo članica EU odmah, ali moramo da nastavimo proces integracije u EU”, poručio je Zaev.

Na pitanje da li stvarno vjeruje da bi mogao da dobije Nobelovu nagradu za mir zajedno sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, Zaev je rekao da mu je datum za otvaranje pregovora sa EU važniji.

“Dao bih dvije Nobelove nagrade za odluku Evropskog savjeta. Ogromna je čast biti nominovan. Mi smo mala zemlja, ali je za nas nagrada potvrđivanje našeg rada, i jedina nagrada koja nam znači u ovom trenutu je odluka Evropskog savjeta. To je najbolja nagrada. Ako dobijem Nobelovu nagradu, podariću je Evropskom savjetu”, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.