Zaev: Izmjene Ustava na snazi kada Grčka ratifikuje sporazum

Zaev: Izmjene Ustava na snazi kada Grčka ratifikuje sporazum

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će izmjene Ustava radi promjene imena države u “Sjeverna Makedonija” stupiti na snagu tek kada grčka skupština ratifikuje Prespanski sporazum i protokol o prijemu Makedonije u NATO.

On je to rekao na početku sjednice Odbora Sobranja za ustavna pitanja, čijim je zasijedanjem počela druga faza postupka za izmjenu Ustava u skladu sa sporazumom sa Grčkom o rješavanju dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Predstavljajući nacrte ustavnih amandmana, koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao da je dodavanje geografske odrednice “sjeverna” ustavnom nazivu države “cinena” za ulazak u EU i NATO, prenosi Fena pozivajući se na makedonske medije.

Makedonski premijer pozvao je poslanike da podrže nacrte amandmana u cilju evropskih integracija Makedonije i “nove političke realnosti prijateljstva sa Grčkom”, navodi MIA.

Sjednica Odbora na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada, može trajati najviše 12 radnih dana.

Za takozvano utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi, za usvajanje ustavnih amandmana, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *