Zabrinjavajuće: Brza vožnja i nepoštovanje saobraćajnih pravila postali sve učestaliji kod maloljetnika

0

Proteklih dana na putu Podgorica-Bar petnaestogodišnjak i dvadesetdvogodišnjak vozili su 200km/h, iako je maksimalna dozvoljena brzina bila 80km/h. Neznatno manjom brzinom upravljao je šezdesetogodišnjak koji je kažnjen u iznosu od 800 evra, dok su maloljetnici dobili disciplinsku mjeru.

Prema podacima policije, proteklih par mjeseci je više od 30 osoba u Podgorici vozilo većom brzinom nego što je to propisano. Za prekoračenje brzine predviđene su kazne zatvora, kao i novčane kazne. Kazne zatvora su od 15-60 dana, dok novčane kazne iznose od 300-1.000 evra. Bez obzira na veličinu novčane kazne, vozači je plate i nastavljaju da voze mimo zakona ne obazirujući se na to da novčana kazna nije samo kazna koja treba da se plati, nego da im to bude naum za njihovo buduće učestvovanje u saobraćaju.

Instruktori vožnje poručuju da se mladi sve manje obaziru i da sve manje dolaze i prate teorijsku nastavu, koja je zakonom o bezbjednosti saobraćaja obavezna i koja može da pripomogne smanjenju saobraćajnih prekršaja.

Što se tiče edukacije mladih kada je vožnja u pitanju, veliku ulogu igraju i roditelji, koji mogu biti od velikog značaja. Roditelji, što se tiče mladih, igraju veliku ulogu u saobraćaju, jer sami davaju primjer kako učesnik treba da se ponaša u saobraćaju i da im približe kako sačuvati sebe i druge.

Najčešći prekršaji koje uočavaju policijski službenici, zbog kojih su vozači sankcionisani, i dalje prekoračena brzina, preticanje kolone vozila ili vozila na punoj liniji, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, upravljanje vozilima pod dejstvom opojnih sredstava, kao i vožnja motociklista bez adekvatne opreme i zaštite.

Očigledno je da mladi vozači ne shvataju koliko je zapravo bitno da se poštuju propisi u saobraćaju, kako bi sačuvali sebe, tako i druge.

 

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.