Zaboravio podršku Mitropolita 1997. godine: Ne može se i u DPS i na litije!

4

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da vjeruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, i da tu nema drugog izbora, jer država neće pristati na ucjene.

Đukanović je za RTCG poručio i da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu natjerati na kapitulaciju.

Kazao je i da u ovom momentu Crna Gora stabilna država, koju štite nadležne institucije.

Đukanović je poručio i da Srpska pravoslavna crkva (SPC) time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.

“Na tu dilemu definitivno treba da odgovori politika, ali tu dilemu mora svaki građanin sebi postaviti, dakle ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovjekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietičke demokratije sa usvojenim evrospkim sistemom vrijednosti, državu u kojoj će svi građani i sve vjerske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj”, naveo je Đukanović.

Đukanović smatra da ključna dilema nije oko zakona ili imovine, već o državi.

Tvrdi da postoje tri linije udara na državu Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, prva linija je crkvena jer se Srpska pravoslavna crkva “opire registraciji” u Crnoj Gori i ne želi da bude dio pravnog sistema, iako je to slučaj sa SPC u Srbiji.

On kaže da nije tačno da je crkva starija od države jer Crna Gora vuče kontinuitet od 1078. i tvrdi da je crkva učinila sve da ne bude države Crne Gore, te da šalje poruku da treba da bude teokratija.

Druga linija otpora je prosrpska opozicija, kaže Đukanović i navodi da je njihova ambicija da preuzmu vlast mimo volje građana i mijenjaju karakter države dok je na kraju ne ugase.

On je podsjetio da iz Demokratskog fronta svojataju litije i rekao da je Andrija Mandić kazao da su oni pozvali ljude na ulice i da je koristio termin “naši sveštenici”.

“Treća linija udara su ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz okruženja”, ističe Đukanović navodeći da je centrala u Srbiji, ali i ne samo u Srbiji.

On smatra da oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena država i da pokušavaju samozvano da štite srpski narod u Crnoj Gori negirajući građanski karakter države.

Nema dileme da su događaji u organizaciji SPC poprimili politički karakter, ističe Đukanović.

Tvrdi da je vidljivo sadejstvo između SPC i prosrpske opozicije prije i na dan usvajanja zakona i da su lideri DF išli po blagoslov Irineja i da su bili srećni kada su dobili blagoslov “da pale Skupštinu”.

Đukanović navodi da nema iznenađenja što je Amfilohije pozvao da padne Vlada ako se ne povuče zakon i da veći dio ideologa velikorspskog nacionalizma vezuje trajanje Crne Gore za trajanje vlasti.

On navodi da je saglasan sa ocjenom da je Amfilohije vođa prosrpske opozicije i da je govorio 2015. na mitingu Demokratskog fronta. Kaže da se ne sjeća kada se posljednji put sreo sa Amfilohijem.

Navodi da su uoči referenduma pričali pet-šest sati i objašnjavali jedan drugom prednosti zajedničke, odnosno nezavisne države.

“Tvrdim da je vrlo pretenciozno i suštinski vrlo netačno da se mitropolit Amfilohije obraća sa trona Svetog Petra Cetinjskog. On je mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske kome je nadležan patrijarh Srpske pravoslavne crkve i koji može da ga smijeni ili raščini ako djeluje mimo srpskih nacionalnih interesa”.

Đukanović navodi da DPS ne utiče na svoje članove u koju će crkvu ići, ali podsjeća da su zajedno gradili pravac u kom se kreće Crna Gora, a da se na litijama na koje idu i članovi DPS šalju poruke o rušenju Crne Gore.

“Ne možete biti dvije ličnosti u jednoj osobi. Opredijelite se ako želite da zajedno gradimo crnogorsko društvo kao demokratsko i proevropsko, onda se morate izuzeti iz onih djelova crkvenih manifestacija na kojima se atakuje na državu Crnu Goru, ili to znači da ste se predomislili i formalizovaćemo vašu odluku”.

4 Comments
 1. Luka komentariše

  Ovaj je stvarno pukao u glavu. Bolest ne bira. Jado….

  10
  4
 2. Milan komentariše

  Znaci ne moze se i u DPS i da se vjeruje u Boga jer ti si Bog, kako je covjek prolupao.
  NE DAMO SVETINJE, branicemo Crnu Goru a ti putuj igumane u Majami tamo svoju vjeru propovijedaj po bjelosvetskim bordelima.

  5
  1
 3. Marko komentariše

  I Vi ste zaboravili kad ste amfilohija nazivali sotonom 97 na trgu Ivana milutinovica.

  2
  1
 4. Mojsije komentariše

  Vratite nam Crnogorsku pravoslavnu crkvu a Srpskoj pravoslavnoj crkvi se zahvalite “na saradnji” koja je trajala od 1920-te godine. Da biste bili sigurni da drzava ne otudji neku imovinu koja je sada upisana na crkvu treba u zakonu ubaciti klauzulu koja bi zastitila “crkvenu imovinu od bilo cije zloupotrbe”. U toj klauzuli treba da stoji da drzava ne moze otudjiti bilo koju “crkvenu imovinu” ili promijeniti svrhu upotrebe ili dati u zakup,…..bez saglasnosti Cetinjske mitropolije. Isto tako u reciprotitetu.A onda cemo svi pravoslavci, I oni koji se izjasnjavaju kao Srbi i oni koji se izjasnjavaju kao Crnogorci, da stitimo nasu zajednicku Crkvu.

  1
  2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.