Žabljak: Dobra posjeta u predsezoni, prihodi 20 odsto viši u odnosu na 2019. godinu

0

Turistički poslenici zadovoljni su posjetom Žabljaku u predsezoni a sve najave govore da će i glavna sezona biti uspješna, kaže direktorica Turističke organizacije Vanja Krgović Šarović.

Upoređujući dosadašnji period sa 2019. godinom, Šarović kaže da je broj posjeta manji za oko 15 odsto ali da su zato prihodi veći za oko 20 odsto.

„Tu prije svega mislim na znatno bolju naplatu boravišne takse što negdje znači da je došlo do smanjenja sive ekonomije. Možemo reći da smo zadovoljni ovim rezultatima i da negdje nismo ni očekivali ovako dobru posjetu obzirom na situaciju u svijetu“, kazala je Šarović.

Ona je podsjetila da je predsezone ove godine bila nešto duža obzirom da su prve goste na Žabljaku dobili već krajem aprila.

„U maju smo imali jako dobro posjetu kao i u julu stim što su gosti Žabljaka u ovom periodu imali kratak period zadržavanja. Najviše je bilo motorista i biciklista i to je negdje i stara klijantela“ kazala je Šarović.

Kada je o strukturi gostiju riječ to su ove godine uglavnom turisti iz Zapadne Evrope, što kako kaže, znači da se na Žavbljak vraćaju gosti sa tradicionalnih tržišta.

„Najviše gostiju smo imali iz Njemačke, Holandije, Francuske, Velike Britanije i tradicionalni gosti iz Izraela. Ove godine imamo nagli porast gostiju iz Velike Britanije“.

Šarović ističe da prema trenutnom bukingu vjeruju da će imati veoma kvalitetnu turističku sezonu. Ona dodaje da će ove godine, pored tradicionalne ponude koja se oslanja na aktivnosti u prirodi, na Žabljaku biti realizovane i brojne manifestacije.

„Već danas počinje petnodnevna sportska manifestacija, nakon toga očekuje nas tradicionalna manifestacija Wild Beautu Art umjetnički festival koji će trajati od 10. Jula do 15. Avgusta. Nakon toga na programu je Green Film Fest, filmski festival na Crnom jezeru dok će sredinom jula I ove godine biti održana manifestacija Dani planinskog cvijeća”

Šarović kaže da su sve cijene ove godine porasle oko 20 odsto i to kako smještaja tako i ugostiteljskih usluga.

“Porast cijena pratio je I interesovanje turista. U predsezoni imali smo blagi porast cijena kada je riječ o smještajnim kapacitetima dok već sa početkom glavne sezone bilježimo značajniji porast cijena u ovom segmentu”, zaključila je Šarović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.