Za Zelenskog „Sjeverni tok 2“ pitanje rata: Ako ga dovrše, neće izgubiti samo Ukrajina

0

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su napori usmjereni na sprečavanje realizacije projekta „Sjeverni tok 2“ pitanje rata, a ne poslovanja.

On je optužio Rusiju da vodi energetski rat protiv Ukrajine i primijetio da, kao i u svakom ratu, „neko svakako gubi“.

„Kao i u svakom ratu ne treba ratovati ako ne postoji jedinstvo. … Ako ‘Sjeverni tok 2’ dovrše neće izgubiti samo Ukrajina “, naveo je on i dodao da završetak gasovoda zavisi od pozicija Amerike i EU a u Uniji još nije uspostavljen zajednički stav po tom pitanju.

Podsjetimo, projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. Veliki protivnik projekta je i Ukrajina jer strahuje da će tako izgubiti ulogu zemlje preko koje se vrši tranzit gasa u Evropu.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cijevi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.