Za ubistvo Kašćelana angažovana dvojica ubica i dobitak od 2 miliona evra

1

Nadležni organi došli su do sumnje da je kriminalna grupa koja je planirala ubistvo vođe „kavačkog klana“ Slobodana Kašćelana i osoba bliskih toj kriminaloj organizaciji ulogu ubice dodijelila članu koji je dobio status svjedoka saradnika, piše Dan.

Izvršilac je trebalo da bude i M. Jovanović, saznaje nezvanično Dan.

Prema navodima tužilaštva, ova kriminalna grupa planirala je ubistva u Podgorici, Baru i Tivtu, a mete su trebale da budu osobe bliske „kavčanima“.

Za ta planirana ubistva, kako su saopštili iz Specijalnog državnog tužilaštva, trebali su da dobiju više od dva miliona evra.

Kako je utvrdila istraga, u Tivtu su trebali da budu ubijeni Veljko Belivuk i Marko Miljković, a u Podgorici prvi čovjek „kavačkog klana“ Slobodan Kašćelan.

Kao organizator ove grupe, koja je navodno bliska „škaljarskom klanu”, označen je Janko Vukadinović, a istragom su obuhvaćeni i Dušan Ivanović, Momčilo Milić, Hasan Turković, Radovan Stanišić, Mile Jovanović i A. Mujahodžić.

Prema sumnjama istražitelja, Janko Vukadinović je kao organizator vrbovao članove kriminalne organizacije.

“Svaki član kriminalne organizacije je primjenjivao zastrašivanje i nasilje, pri čemu su svi bili uračunljivi i svjesni svog djela, čija su izvršenja htjeli i znali da je njihovo djelo protivpravno. Organizator kriminalne organizacije je radi ostvarenja kriminalnog plana u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnog djela ubistvo, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela, da je uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije i da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela. Drugi N.N. organizator za sebe je odredio da obezbjeđuje vatreno oružje, sredstva za komunikaciju, da vrši prikupljanje podataka i određuje lica koja treba ubiti, kao i vrijeme i mjesto izvršenja”, podaci su do kojih je dosad došla istraga.

Tužilaštvo je tokom istrage prikupilo podatke koji dovode do osnovane sumnje da je G.M. imao zadatak da izvrši uputstva i naredbe Janka Vukadinovića. Njegov zadatak je trebalo da bude i izvršenje ubistava, da čuva vozila koja su namijenjena za vršenje krivičnih djela i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora.

Istragom je utvrđeno da je Kašćelan bio meta ubistva koje je trebalo da bude izvršeno 22. januara aktiviranjem tri kilograma eksploziva.

Kako je utvrđeno istražnim radnjama, M. Milić je imao zadatak da preuzima i prevozi sredstva za izvršenje krivičnih djela protiv života i tjela i da prevozi druge članove kriminalne organizacije. D. Ivanović je imao zadatak da upravlja vozilima i učestvuje u izvršenju krivičnih djela. Za R. Stanišića istraga sumnja da je morao da preuzima i čuva vatreno oružje – pištolje, namijenjeno za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela, da oružje predaje neposrednim izvršiocima, da obezbjeđuje štek stanove u kojima će se neposredni izvršioci kriti, da nabavlja i čuva motorna vozila koja su planirana da se koriste za izvršenje krivičnih djela.

Vođe ove grupe za M. Jovanovića su odredile da izvršava krivična djela ubistva, da prevozi druge saizvršioce da izvrše krivična djela ubistva vozilima koja su mu prethodno predata, da nakon toga uklanja tragove i dokaze, pali motorna vozila i oružje koji su planirani da budu korišćeni za izvršenje.

Istražitelji vjeruju da je uloga H.Turkovića bila da preuzima i čuva eksplozivne naprave i predaje ih drugim članovima organizacije, prenosi poruke i predaje novac za potrebe pojedinih pripadnika, da obezbjeđuje prevozna sredstva za potrebe članova i pruža logističku podršku u dijelu dostavljanja kriptovanih mobilnih telefona ostalim članovima.

A. Mujahodžić je, kako se sumnja, imala zadatak da prenosi poruke između članova ove grupe i da obezbjeđuje sredstva za zaštitnu kriptovanu komunikaciju.

Kašćelana vrebali u blindiranom vozilu

Iz Specijalnog državnog tužilaštva je saopšteno da je Slobodan Kašćelan trebalo da bude ubijen dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Višem sudu u Podgorici.

Prema informacijama iz istrage, plan je bio da se Kašćelan ubije aktiviranjem eksplozivne naprave teške 3,2 kilograma kada se njegov automobil zaustavi na jednom od semafora u Podgorici. Tog dana bilo je zakazano suđenje Kašćelanu po optužbi za pranje novca, ali je odloženo.

“Sumnja se da su neposredni izvršioci, odnosno ova kriminalna organizacija, za djelo u Tivtu trebali da dobiju između 700.000 i 1,3 miliona eura, za djelo koje je planirano u Podgorici 500.000 eura, dok je za djelo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50.000 eura, i to samo neposrednim izvršiocima”, saopštio je ranije specijalni tužilac Saša Čađenović.

1 Comment
  1. General komentariše

    Kad vidim ovoga Koščelana ovo je sprdnja,jos malo se šepurite dok Vam izadje Luka pa ce te svi polako u rupe okle ste i izasli pacovi

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.