Za sedam mjeseci 67 slučajeva nasilja

0

Dežurna služba Centra bezbjednosti Podgorica za sedam mjeseci 2020. godine registrovala je 7.269 događaja, od kojih je 67 bilo iz oblasti nasilja u porodici.

U Crnoj Gori je, u prvoj polovini ove godine, registrovano 130 krivičnih djela iz člana 220 Krivičnog zakonika Crne Gore nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, ali i 21 krivično djelo u vezi sa porodičnim nasiljem, drugačije kvalifikovano.

Od početka godine na teritoriji Crne Gore registrovano je i šest krivičnih djela silovanje. Prema podacima iz Uprave policije, ova krivična djela počinilo je 149 izvršilaca, od kojih je 131 muškog i 18 ženskog pola.

Prema policijskim statistikama, nisu samo žene žrtve nasilja, jer je za pola godine registrovano 165 žrtava, od kojih je 51 žrtva bila muškog i njih 114 ženskog pola.

“U istom periodu registrovana su i 803 prekršaja, počinjena od 796 izvršilaca 615 muškog i 181 ženskog pola. Prekršaji su izvršeni na štetu 895 žrtava, 389 muškog i 506 ženskog pola”, kazali su Dnevnim novinama iz policije, a najveći broj krivičnih djela i prekršaja iz te oblasti izvršen je tokom juna.

Trećina svih krivičnih djela i prekršaja prijavljena je i procesuirana na teritoriji glavnog grada.

U prva tri mjeseca ove godine, kako su Dnevne novine ranije pisale, na teritoriji Crne Gore registrovano je 49 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Za samo 15 dana marta, kada su počele prve mjere radi suzbijanja virusa korona, dok je trajao policijski sat i ljudi su imali ograničeno kretanje, izvršeno je čak osam krivičnih djela nasilje u porodici i to četiri krivična djela na teritoriji nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica, a po jedno u gradovima koji su u nadležnosti centara bezbjednosti Berane, Budva, Pljevlja i Odjeljenju bezbjednosti Cetinje.

“Na teritoriji nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica, koji obuhvata i odjeljenja bezbjednosti Kolašin, Cetinje i Danilovgrad, za sedam mjeseci ukupno je registrovano 1.146 krivičnih djela. Najviše djela je registrovano u vezi sa kršenjem mjera Ministarstva zdravlja donijetih radi sprečavanja širenja korona virusa”, kazali su Dnevnim novinama iz Dežurne službe CB Podgorica.

Struktura registrovanih krivičnih djela na području CB Podgorica je raznolika, pa je registrovano 57 krivičnih djela protiv života i tijela, 67 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, 59 krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija, 251 krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, 69 iz oblasti delikata u vezi zloupotrebe opojnih droga, 100 krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, 371 krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i 172 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.