“Za budućnost Nikšića”: Najveća koalicija u istoriji tog grada

2

Na izborima 30. avgusta 2020. godine, svojevrsnim istorijskim dogovorom naroda i narodne koalicije “Za budućnost Crne Gore”, zaustavljena je višedecenijska izborna dominacija Đukanovićevog DPS-a. Prepoznata kao stožer demokratskih snaga, ova narodna koalicija se u skoro svim opštinama procentualno „ravnala” sa strankom „rastočkog autokrate” i time obezbijedila ogroman rezervoar opštenarodne podrške, neophodne za smjenu vlasti na izborima – prve u istoriji naše zemlje.

Prema ocjenama većine učesnika i aktera, te brojnih političkih analitičara, da nije bilo tradicionalne zloupotrebe državnih resursa, „funkcionerske kampanje”, izbornih mahinacija koje su koristili sa pozicija vlasti, DPS bi se i formalno našao na drugom mjestu. Jasnu tendenciju u tom smjeru pokazala je Budva u kojoj je narodna koalicija izašla na prvo mjesto i ubjedljivo porazila DPS. Sličan rezultatski scenario očekuje se i u Nikšiću. Na to posebno upućuju činjenice da Đukanovićeva stranka više ne nastupa sa pozicija izvršne vlasti na državnom nivou, kao i to što je koalicija „Za budućnost Crne Gore” napravila lokalnu koaliciju velikog formata pred izbore u Nikšiću.

Najveća koalicija u istoriji Nikšića

Koalicija „Za budućnost Nikšića” je lokalni politički sukcesor narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore”, proširen i pojačan lokalnim snagama. Sa Andrijom Mandićem na poziciji šefa izbornog štaba, koaliciju čine infrastruktura i opštinski odbori stranaka nove parlamentarne većine – Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene, Radničke partije i Ujedinjene Crne Gore. A u koaliciji su i nikšićki komunisti iz Jugoslovenske komunističke partije CG, zatim Socijalisti CG, SRS, kao i Partija penzionera i invalida rada. Konstituent ovog velikog saveza je i pokret „Za život Nikšića”, koji čine ugledni ljekari, profesori, brojni intelektualci ovog grada, koji su uzeli aktivno učešće u kampanji. Koaliciju podržavaju i poznati ekološki aktivisti iz Nikšića, koji su svoje ekološke platforme integrisali u opšti plan za sveukupni oporavak svog rodnog grada. „Za budućnost Nikšića” je politička platforma ideološkog i nacionalnog pomirenja, koja okuplja sve političke snage zainteresovane za ekonomski oporavak i održivi razvoj Nikšića, što je i primarni fokus predizborne kampanje.

Mladi nosilac liste kao poruka da Nikšić više neće biti mjesto koje mladi napuštaju

Nikšić postepeno postaje grad srednje i starije generacije, jer ga je DPS pretvorio u mjesto koje mladi napuštaju. Zato je ova koalicija poseban naglasak stavila na akcioni plan za mlade, koji ima za cilj da zaustavi odliv mladosti iz Nikšića. A izborom da na čelu liste bude mladi poslanik iz Nikšića, Marko Kovačević, poslata je nedvosmislena poruka da Nikšić više neće biti mjesto iz kojeg se odlazi, već grad u kojem se ostaje i čije će novo rukovodstvo nakon izbora pružiti podsticaj razvojnim potencijalima, toliko dugo sputavanim od strane odlazeće nikšićke vlasti. Kovačević se više puta našao na udaru represivnog aparata DPS, a nekoliko puta je bio privođen tokom litija. Važi za čovjeka koji je sa Nikšićem „dijelio i dobro i zlo”, što posebno motiviše, ne samo mlade, već i sve one koji su bili uz Nikšić i za Nikšić, svih ovih godina i decenija. Okupljajući potencijal koji posjeduje narodna koalicija „Za budućnost Nikšića”, njen format, program, ogroman broj aktivista i aktivistkinja koji su uključeni u kampanju, kao i brojna istraživanja i analize političkih konsultanata, označavaju je kao glavnog favorita na ovim izborima, koji će biti jači od koalicije koju predvodi u avgustu poraženi DPS. Na taj način, Nikšić, koji oduvijek pruža snažan društveno-politički impuls zemlji i regionu, postaje paradigma za čitavu Crnu Goru: zaustavljanje pokušaja DPS-a da produbi političku krizu i obnavljanje liderske uloge Nikšića.

2 Comments
  1. LipaLipa komentariše

    … to sto je formirana siroka kolicija, … govori samo o atomiziranosti, politicke scene, … o nesposobnosti politicara, da se bave, poblemima gradjana, … umjesto toga bave se licnom promocijom, … ne vjerujem da ce to na lokalnom nivou, donijeti prednost, … obrnuto, samo razvodnjavaju svoju opciju, … mozda to dalo rezutate u avgustu, … mada po mom sudu u avgustu, lideri trojne koalicije, iznijeli pobjedu, … posebno Zdravko i crkva, Mitropolija, … malo ima slicnosti sa sadasnjim izborima, … ne vidim da su izvucene pouke, posebno kod ove koalicije, … aj’ zdravo, …

  2. MIKI komentariše

    Srbi za Srbe, svi za Srpski Niksic.Srecna vam pobjeda braco Srbi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.