Vulin: Od 5. oktobra ne brinem o svojoj glavi

1

Cilj  svake mafije je da preuzme državu i tako zaštiti svoj novac. Da su duže trajali, bili bi još suroviji, još moćniji i siguran sam da bi sa kriminalnih prešli i na političke likvidacije, ocijenio je za “Novosti” ministar policije Aleksandar Vulin, dok se javnost danima zgražava nad monstruoznošću kriminalnog klana Veljka Belivuka, čije su perjanice završile iza rešetaka.

* Kako odgovarate na pojedine tvrdnje da je Srbija “zarobljena zemlja” i da se neće saznati istina o organizovanom kriminalu i svim poslovima Belivuka, njegovih saradnika i zaštitnika?

– Da je predsjednik Vučić htio nešto da krije, ne bi bio taj koji je objavio rat mafiji i koji je maksimalno podržao rad policije, BIA i Tužilaštva za organizovani kriminal. Hapšenje organizovane kriminalne grupe Belivuk – Miljković je najveća združena akcija sistema bezbjednosti još od “zemunskog klana”, i u takvim akcijama nema sakrivanja. Policija će rasvijetliti svaki detalj i dati sve od sebe da pravosuđe ima lakši posao.

* Stiče se utisak da je mafija duboko prodrla u policijske i bezbjednosne strukture u Srbiji. Da li poslije tri mjeseca na čelu MUP i vi slično razmišljate?

– Ako pođete od toga da je MUP sistem sa oko 42.000 zaposlenih onda govorimo o izuzecima, ali ako pogledate koliko je policajaca i ne samo policajaca na važnim mjestima u sistemu bezbjednosti imalo kontakte sa mafijom, morate da se zabrinete.

Koliko migranata je trenutno na teritoriji Srbije i očekujete li njihov priliv? Kako odgovarate na stalne tvrdnje da će Srbija  postati parking za izbjeglice?

– Trenutno ih je u našoj zemlji oko 6.000 i ogromna većina je u kampovima. Kao što znate, policija redovno sprovodi akcije njihovog sklanjanja sa ulica i uspostavlja kontrolu nad njihovim kretanjem. Migranti nisu izbjeglice, oni nemaju takav status u našoj zemlji i prema njima se odnosimo humano i organizovano. Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata , a od 2015. do danas nije dodijeljeno ni jedno državljanstvo. Mislim da građani Srbije mogu da budu ponosni na svog predsjednika i Vladu zbog načina na koji smo Srbiju čuvali i čuvamo od posledica migrantske krize.

* Kako napreduje istraga o prisluškivanju predsjednika Vučića i članova njegove porodice? Da li je rasvijetljeno kakva je uloga u tome, ali i u vezama sa Belivukom, bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović?

– Policija je uradila svoj posao, dokazali smo neovlašćeno prisluškuvanje predsjednika Vučića i članova njegove porodice i sada je na nadležnom tužilaštvu da kvalifikuje djelo i povede postupak. Ne mogu više da kažem kako ne bih izašao iz okvira zakona, ali mogu da garantujem da se tako nešto nikada više neće ponoviti.

* Da li su tvrdnje pojedinaca da iza prisluškivanja Vučića stoje i neke strane službe samo teorija zavjere ili postoje indicije o njihovoj umiješanosti? Zašto bi im Vučić bio meta?

– Predsjednik Vučić je čovjek kome Srbija vjeruje i koji pobjeđuje na izborima. Strane službe ne vole slobodne i moćne vođe u malim nacijama. Istraga će utvrditi koji su motivi za prisluškivanje predsjednika, ali jedno je sigurno, motivi se moraju tražiti u pokušaju njegovog političkog rušenja. Ja drugi motiv ne vidim.

 * Šef UKP Bogdan Pušić izjavio je da je više od 850 policajaca bilo raspoređeno da bi štitili predsjednika Vučića tokom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, jer su obavještajni podaci ukazivali na mogućnost atentata. I sami ste govorili da je snajper pronađen kod Belivukove grupe spreman za šefa države. Je li Vučiću zaista ugrožen život?

– Mi smo predlagali predsjedniku i vrhovnom komandantu da otkaže svoje prisustvo na otkrivanju spomenika i upoznali smo ga sa saznanjima o njegovoj ugroženosti. Odbio nas je, a mi smo pojačali sve raspoložive mjere obezbjeđenja predsjednika i samog događaja. Predsjednik potcjenjuje važnost njegove bezbjednosti ali zato smo tu mi da brinemo o njemu, često i protiv njegove volje.

* Plašite li se za sopstvenu bezbjednost?

– Ne, mojom likvidacijom MUP bi bio paralisan nekoliko nedjelja dok se Skupština ne sastane i izabere novog ministra policije i borba bi se nastavila. Kada sam se vratio u politiku nakon puča 5. oktobra završio sam sa brigom o svojoj glavi. Znam za koga sam i znam protiv koga sam, strane ne mijenjam i moj život je mala cijena za slobodnu Srbiju bez velikih i moćnih bandi.

* Dijalog Beograda i Prištine očigledno će ponovo na duže vrijeme biti u zastoju. Koliko je zamrzavanje konflikta opasno za cijeli naš region? 

– Veoma je opasno. Kada smo ušli u dijalog sa Prištinom sve sile su korišćene da nas uvedu u pregovore, a sada Šiptari bježe od svake mogućnosti razgovora. To govori koliko je dobro i hrabro Vučić vodio pregovore ali i da su šiptarski pregovarači spremni na sve, pa i na izazivanje nasilja, samo da ne ispune do sada dogovoreno.

* Kako biste odgovorili Bajdenu na čestitku koju je uputio Vučiću povodom Sretenja, a u kojoj se spominje međusobno priznavanje Srbije i lažne države Kosova?

– Selim-paši otpozdrav na pismo…

* Iz opozicije se čuju optužbe da je započeta borba protiv kriminala u funkciji predizborne kampanje. Kako na to odgovarate?

– Izbori nisu baš blizu, a zanimljivo da su zaboravili da su do juče pitali zašto nema hapšenja. Zaboravili su i da smo hapsili i bivše i aktivne fukncionere SNS i SPS što nikako nije dobro za prikupljanje glasova. Šta god Vučić da uradi, tu su Đilas i njegovi zaposleni da kažu suprotno. Kao kada pljuju vakcine, a onda pojure da ih prime. Da ima nekog argumenta, pa i da polemišem, ovako samo nastavim sa radom a oni neka se bore sa vojnim kokoškama koje legu marihuanu.

* Predstavnici Albanaca tvrde da je sud odlukom da odbije tužbu protiv vas zbog korišćenja termina Šiptari – “ozakonio institucionalizaciju jezika mržnje” prema njima…

– Srbija je pravna država i nepravosnažnu presudu ne mogu da komentarišem, ali mogu da osudim sramne napade na srpsko pravosuđe i ćutanje sudijskih udruženja. Naši sudovi su dobri samo kada sude kako bi voljele “Žene u crnom” i Šaip Kamberi. To je nedopustivo i mora da prestane. A što se samog spora oko naziva tiče, ja koristim izraz koji je bukvalno prenijet iz jezika naroda koji sebe zove šiptarski, a zemlju zajedničkog porijekla Šćiprijom. Nema se tu šta više objašnjavati

1 Comment
  1. E viva komentariše

    Ta glavudza i onako nije za dvije noge

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.