Vulin: “Kavački” klan iz Crne Gore sprema narko udar na Srbiju!

8

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, u razgovoru za Kurir otkriva kako policija, i nakon predaje dokaza tužilaštvu, i dalje dolazi do novih detalja o prisluškivanju predsjednika Aleksandra Vučića i njegove porodice. Govoreći o mafiji u Srbiji, Vulin kaže da MUP zna ko su potencijalni naslednici uhapšenog Veljka Belivuka, ali i naglašava da će se njegov uspjeh kao ministra policije mjeriti time da svaka sledeća organizovana kriminalna grupa koju država pronađe i razbije bude slabije organizovana, manje opasna i kraćeg trajanja.

MUP je prije izvesnog vremena predao dokaze tužilaštvu o prisluškivanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Da li je MUP dopunom dokaza završio posao u vezi s tim ili se istraga nastavlja?

– Kada god se otkrije neki novi dokaz, mi ga dostavljamo tužilaštvu. Često se dešava da se istražuje sasvim drugi predmet, a da se u radnim stanicama otkrije još poneki razgovor ili dokaz o prekucavanju razgovora i pružanju transkripata na uvid licima koja nikako nisu imala pravo da budu upoznata sa njima. MUP je nelegalno prisluškivanje nedvosmisleno dokazao, a sada je na Tužilaštvu za organizovani kriminal da kvalifikuje djelo i započne postupak. Imam potpuno povjerenje u stručnost tužioca Nenadića, kao što sam se već uvjerio u njegovu ličnu i profesionalnu hrabrost.

Nijedna od 26 osoba koje su bile na mjerama kako bi se preko njih nezakonito prisluškivao predsjednik države nije uhapšena, privedena niti saslušana. Šta Vam to pokazuje?

– To znači da tih 26 osoba nije slučajno bilo na mjerama i da nisu prisluškivane zato što su vršile krivična djela, već da su bile zanimljive samo kao lica preko čijih komunikacija sa predsjednikom Vučićem ili članovima njegove porodice će moći da se ostvari uvid u ono što govori predsjednik.

Država je zadala jak udarac mafiji hapšenjem grupe Veljka Belivuka. Ima li bojazni da će njegovi naslednici ili protivnici krenuti u međusobne obračune za prevlast u vođenju ilegalnih poslova?

– Policija zna ko su potencijalni naslednici klana Belivuk-Miljković, i potpuno smo svjesni da se kavački klan neće odreći Srbije kao tržišta narkotika, ali ni kontrole nad putevima droge za zapadnu Evropu. Vođe kavačkog klana su slobodne, nalaze se u zapadnoj Evropi i Crnoj Gori. Intenzivno rade na obnavljanju mreže. A škaljarski klan, čiji brojni pripadnici su ubijeni u mafijaškim obračunima, sada vidi svoju priliku za povratak. Borba sa njima jednostavno nikada neće prestati i bande koje prodaju narkotike i zbog njih ubijaju nikada neće nestati. Životi svih koji se suprotstavljaju narko-klanu, čija se zarada od prodaje droge, reketa, ubistava i drugih krivičnih djela procenjuje na milijarde evra, pod stalnom su pretnjom, od predsjednika Vučića, kao ključnog političkog nosioca borbe sa ubicama i trovačima, pa sve do istražitelja, bez čijeg rada i hrabrosti ne bi bilo nimalo uspjeha. Znaju „kavčani“ i „škaljarci“ kolika im opasnost prijeti i od MUP i od BIA, čiji su radnici zajedničkim naporima razbili klan Belivuk-Miljković, kao što znaju da je tužilac Nenadić bio nezaobilazan faktor koji sada preuzima pravnu borbu sa klanom, borbu koja je i važnija od njihovog fizičkog sklanjanja sa ulica.

Koliko ste zadovoljni radom MUP na tom polju?

– Moj uspjeh kao ministra policije će se mjeriti time da svaka sledeća organizovana kriminalna grupa koju pronađemo i razbijemo bude slabije organizovana, manje opasna i kraćeg trajanja. Baška to što ja mjerim uspjeh svakog načelnika policijske uprave po tome koliko se uspješno bori protiv uličnog kriminala koji pogađa običnog čovjeka. Zato vraćam i pozornike u svaki kvart, da budemo što prisutniji u svakodnevnom životu i što više na usluzi građanima.

Predsjednik Vučić je revoltirano reagovao na vijest da je Nikola Vušović, zvani Džoni, uhapšen u Dominikanskoj Republici, pa odmah zatim i pušten na slobodu. O čemu je tu riječ?

– Vušović je kriminalac koga već dugo tražimo, njegovo pojavljivanje u Dominikanskoj Republici nije prošlo bez naše pažnje. Prva informacija je bila da je uhapšen, pa da je priveden, pa da je u kampu za migrante, potom da nije, ali da se prati, a onda da ga nema. Sa partnerskim službama pokušavamo da ga lociramo. Mi nećemo odustati.

Saradnička Belivukova struktura dopirala je i do državnih institucija, odnosno pojedinih državnih službenika. Dokle se stiglo s ovim vrlo delikatnim poslom čišćenja države od mafijaških pipaka?

– Apsolutna većina pripadnika MUP su čestiti ljudi, na koje treba da budemo ponosni. Ima i onih koji su svoje značke ustupili kriminalcima. Imamo saznanja o pojedincima koji su pomagali klanu, po njima postupamo, neki su uhapšeni, neke istražujemo. Niko neće ostati bez sankcije. Ali radimo i na onima koji sarađuju sa drugim kriminalcima. To se obično ogleda u dostavljanju informacija o istragama ili ih prilikom kontrola saobraćaja i objekata pronađemo u društvu kriminalaca.

I kako to ide?

– Naredio sam da se svaki kontakt sa licima iz kriminogenih sredina mora prijaviti starešini i opravdati, a njegovo neprijavljivanje ili neodobreno ponavljanje vodi ozbiljnim sankcijama. Nije krivično djelo da poznajete bilo koga, ali je ozbiljan problem ako policajac vrši poslove obezbeđenja kriminalcima noseći službenu značku i službeni pištolj. Znam tačno u broj i glavu ko sve to radi u MUP, znam u kojim su jedinicama i kako se zovu, i za sve one koji posle upozorenja nastave sa takvom praksom neće biti mesta u MUP. Njihove starešine znaju da će i njihova odgovornost biti zatražena ukoliko se tako nešto prepozna i ne sankcioniše, a posebno ukoliko se takvo kršenje i discipline i morala ne prepozna. Starešine su odgovorne za svoje ljude i politika nezamjeranja mora da prestane. Imamo slučajeve da dokažemo saradnju policajca sa kriminalcima, a u njegovom dosijeu su samo najviše ocjene. U takvim slučajevima tražim da mi se ocjene opravdaju, a onaj ko ih je dao da preuzme odgovornost. Zar treba da dočekamo da u nekom obračunu kriminalaca strada policajac koji ih štiti?! Svako bira stranu i ne može tokom radnog vremena da nosi uniformu i služi državi, a posle posla da čuva dilere i reketaše.

Kako komentarišete činjenicu da se tokom afere prisluškivanja i tokom istrage o Belivukovom djelovanju pominjalo ime jednog od najviših funkcionera – bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović?

– Ne mogu da govorim o svim detaljima istrage čiji rezultati više nisu u posjedu MUP, ali mogu da kažem da nisu reproducerke u Službi za specijalne istražne metode (SSIM) naređivale obradu lica bliskih porodici Vučić, prekucavale same sebi transkripte njihovih razgovora i slale ih sebi da se zanimaju čitanjem u dokolici.

8 Comments
 1. ajica komentariše

  auh ko sto vulin po cio dan o kriminalu i kavackome klanu da skrene paznju sa sustine problemaucrnoj gori a posebno kod njih u srbiji. dje se nezna ko dje udara . kako je belivuk ,miljkovic , papic , stefanovic , hrkalovicka vule vas i ona brnabicka .kako ide ekonomija vidimo da vam je narod na ivici siromastva . dvije trecine su vam prakticno gladni vuline prema podacima sindikata . e moj crni vuline scime ti narodu skreces paznju sa bitnih problema sa kojikm se srbija suocava . nikad napretka sa vasom vlascu . samo stagnacija i unazad a narod trpi i tako 30 godina.

  10
  17
  1. NikšićGolijaKiM komentariše

   Zašto se kriju konstantni dnevni napadI Demokrata na DF?! “Gospoda” danonoćno po društvenim mrežama napadaju DF zašto se sasto sa predstavnicima SRBA sa KiM od kojih su imali podršku u NK i tako žele opravdati BEČKOVU izdaju svega SRPSKOG a onako nevoljno je davao podršku litijama samo da ne bi izgubio SRPSKE glasače , inače onaj ga nikad ne bi izašao na litije , izašao je zbog straha da neće imati podršku SRPSKIH glasača. Licimjerstvo svoje i izdaju svoju žele prikriti tako što uvlače one mrčenike sa KiM koji nemaju skoro pa pravo na život samo da bi opravdali svoju PODMUKLU politiku! Zašto se ćuti o tome i tim napadima na DF , samo što su iz DF rekli tj. Slaven Radunović; da to što su uradile Demokrate to neka oni objasne zašto čestitaju i poržavaju albance na KiM i priznaju “nezavisno” KiM?! Zašto o tome niko ne izvještava, sa svake strane napada se DF a najpodmuklije je to kad dolazi od onih koji se navodno bore protiv DPS- fašista?! Šta smo čuli u poslednje vrijeme od Demokrata da napadaju Đukaje ( liše Moma Koprivice i par ljudi iz BD) Šta smo i kad čuli od tog BEČKA podmuklog da on napada nekog iz DPS klana a konstantno napada DF i svojim podmuklim potezima (krijući) čestita “nezavisnost” KiM i podmuklo udara po DF-u ?!!! Zašto se ćuti o tom licimjerstvu Demokrata ako već javno po društvenim mrežama sa njihove zvanične stranice stižu uvrede na račun DF-a jer evo peru svoje NESOJSKE postupke! Ako oni svakodnevno to rade, zašto se ćuti o tome, da zapravo BEČKU i Krivokući i Dritku nije cilj DPS već DF! Kad ste čuli da te Demokrate javno, GLASNO i JASNO osude DPS što ugnjetava SRBE u CG?! Je li čuo ko da su se Demokrate ikada oglasile da iz svojih usta izgovore ime SRBI u CG ?! NE, niko čuo to nije, ali ste čuli o njihovoj odbrani i ime : Bonšnjaci, Albanci, Crnogorci… NIKAD SREBE branili nijesu od DPS-a već su ponavljali da postje na jednoj strani “extremi” i na drugoj DPS extremi?! Koga oni to brane, šta brane?!! Naravn, uzimaju SRBIMA glasove a nikad u odbranu SRBA stali nijesu, NITI bi ni bili na strani crkve da se nijesu bojali da će izgubiti glasove SRBA, i to su se priključili posle desetak dana od početka protesta a potom litija, liše Moma Koprivice svi ostal su ćutali iz Demokrata i pravili se MRTVI!!!! Zašto ne pišete o pdmuklim napadima na DF evo svakog dana?!! Od koga čuvate te podmukle ljude?! Pa ako oni žele direktne napade po DF-u a ćute o tome što nijesu glasali za ukidanje SDT-a i ostalim podmuklim rabotama i štite tako DPS od rasula, zbog čega se ond ćuti o Demokratama i podmuklim napadima po DF-u?!!!

   7
   9
   1. E viva komentariše

    Evo ga smarac

    5
    5
 2. Peconijevi Telohranitelji komentariše

  AV-acki klan iz Srbije je mnogo opasniji od Kavackog. A Amerikanci cijene da jee vodja AV-ackog klana opasniji narko-diler od Eskobara!

  15
  15
 3. NIKO99 komentariše

  Pratili su Belivuka 2 godine i pustili da izmasakrira ljude, snimali dovođenje ljudi na klanicu, snimali pokolj, snimali odnošenje leševa u kesama i sada neznaju gdje su tjela bačena i sada ponovo sprovode istragu i sada opet treba 2 godine da utvrde činjenice. Ovo je najluđa istraga ikada vođena protiv nekih kriminalaca na svijetu izuzev možda istraga koje su se sprovodile u Crnoj Gori. Najbolje da se niko više ne javlja na televiziji niti na novinama i društvenim mrežama nego neka sjede doma i ne rade ništa. Treba na televiziji prikazivati cjelodnevni program koncerta ozbiljne muzike u znak žalosti za izgubljenim prilikama za bolji život. Izjevljujem svima moje najdublje saučešće a pogotovo onima koji još vjeruju da će neko od zvaničnika mup-a i sns-a odgovarati za kriminalno udruživanje.

  13
  9
 4. Peko komentariše

  Kakva bravina! Vučko ti je napravio i Velju i Jovanjicu i jos masu njih koji sada slobodno harac po Srbiji skupljaju. Sa njima se ti pozabavi botino SNSovska.

  9
  9
 5. Đoko Orlandić komentariše

  Ovakvo govedo se milinijumima nije rađalo na Balkanu. Ma kakvi na Balkanu – ma, čak, ni u Galaksiji.

  8
  7
 6. E viva komentariše

  Ministar Volina ilu Volusia…popusi zajedno sa ovim nasim srbicima

  6
  5
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.