Vuksanović Stanković: Ura je samo pontonski most preko kojega u nekoliko faza treba da se realizuje rušenje Crne Gore

6

Odgovor na ukupnu društvenu i političku regresiju mora biti reafirmacija državotvorne politike – poručila je u intervjuu za Pobjedu poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Vlada, kategorična je Vuksanović-Stanković, sprovodi politiku i ideološku agendu Demokratskog fronta, na što, prema njenim riječima, ukazuju potezi koje povlače – od Zakona o slobodi vjeroispovijesti, državljanstva, prebivališta, ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, popisa…

“Što drugo može da radi Vlada koja je izabrana u manastiru i koju je inaugurisao Beograd i SPC”, kaže Vuksanović-Stanković.

Kako vidite ulogu Građanskog pokreta Ura u aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i zašto oni, iako se predstavljaju kao građanska opcija, učestvuju u rušenju građanske Crne Gore bezrezervnom podrškom prosrpskom političkom bloku, prije svih Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Demokratskom frontu?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Ura, kao nominalno građanska struktura, je presudno omogućila utemeljivanje političke realnosti koju prati opšta klerikalizacija javne scene, kao i društvena atmosfera, retorika i političke ideje koje su pratile uspon velikosrpskog nacionalizma prije više od tri decenije. SDP-ov koncept promjena je bio potpuno drugačije zamišljen od ovog što nam se sada dešava i tu je bila temeljna razlika.

Kazati da ćete da sprovodite demokratske promjene u vlasti gdje dvije trećine čine radikalno desne, antievropske i anticrnogorske snage, kojima direktno upravlja Aleksandar Vučić i Beograd, za mene lično, vrijeđanje je zdravog razuma i inteligencije svakog crnogorskog građanina.

Ura je samo pontonski most preko kojega u nekoliko faza treba da se realizuje projekat rušenja građanske i evropske Crne Gore. Toliko je stvar očigledna da ne mislim da danas ima mnogo onih kojima ovo nije jasno.

Šovinističke poruke, govor mržnje, uvrede i klevete preplavile su naše društvo posljednjih mjeseci. Zašto smo se vratili u mrak devedesetih?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Demokratskoj javnosti je potpuno jasno da se promjene nijesu desile da bi se napravio neophodan raskid sa brojnim nedemokratskim, nerijetko i kriminalnim praksama, već da je opravdano građansko nezadovoljstvo zloupotrijebljeno za nametanje jedne pogrešne i veoma opasne politike.

Promjene su iskorišćene da se nametne ponovo opasan narativ o manjinama kao stranom tijelu u državi, da se njihovi predstavnici vrijeđaju i da im se prijeti seljenjem u

Tursku, Albaniju itd. Politika velikosrpskog nacionalizma opstaje i hrani se takvim diskursom, ona je duboko anticivilizacijska, strana građanskom biću Crne Gore i zato će kao i uvijek biti poražena i poslata, ovoga puta definitivno, na smetlište istorije.

Sada je u žiži novi pokušaj izmjena Zakona o tužilaštvu, prije svega zbog potrebe da se smijeni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, na čemu insistira najveći konstituent nove vlasti – DF. Kako kao profesorica Pravnog fakulteta tumačite situaciju u koju smo došli – da optuženi i prvostepeno osuđeni za teško krivično djelo protiv ustavnog poretka – pokušaj terorizma, sada sa pozicije vlasti svojim potrebama upodobljavaju zakone?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Zakoni u sferi tužilaštva koji se namjeravaju donijeti su, takođe, dio agende Demokratskog fronta. Dritan Abazović je samo neko ko izvodi radove i kome su lideri DF-a dali zadatak da pokuša da obmane naše partnere i progura ove antievropske zakone. Vidjeli smo da su dobili već diplomatske šamare od Venecijanske komisije i naših evropskih partnera.

Ovdje nije sporno da se stanje u pravosuđu mora mijenjati i mi u SDP smo iskazali spremnost da budemo konstruktivni u tom procesu, ali se to ne može raditi revolucionarnim metodama i rušenjem pravnog sistema.

Epilog svega je zamišljen tako da DF i njegovi kadrovi preuzmu pravosuđe i to bi u njihovom doživljaju bila svojevrsna osveta za sudsku presudu vezano za slučaj terorizma. Uvjerena sam da će autori ovakvih projekata, ne budu li odustali od pogrešnih ideja, dobiti još poneki šamar sa naših partnerskih adresa.

 

Najjača suverenistička partija u Crnoj Gori – Demokratska partija socijalista zalaže se sa objedinjavanje čitavog suverenističkog bloka. Kako Vi vidite ovu ideju?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Odgovor na ukupnu društvenu i političku regresiju mora biti reafirmacija državotvorne politike. Saradnja zdravih, građanskih, državotvornih, euroatlantski usmjerenih subjekata i pojedinaca, koja podrazumijeva raskid sa starim praksama, kompromitovanim akterima i tvrdoglavim odbijanjem da se uvide brojne sistemske greške u sprovođenju državne politike, najbolji su put za suočavanje sa očigledno regresivnim socijalnim i političkim trendovima.

To je i neophodan preduslov za obnovljenu državotvornu i reformsku politiku. Ključni cilj mora biti obnova građanskog povjerenja i ponovno pokretanje jedne emancipatorske i progresivističke ideje na čijoj energiji je i obnovljena nezavisnost i ostvarena mnoga strateška i istorijska dostignuća.

Postoje li animoziteti u suverenističkom bloku i kako ih prevazići?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Ključno je da se formuliše vrjednosni odnos prema sada vladajućoj politici i da se pronađu najbolji načini kako se toj politici suprotstaviti. Ukoliko bi bilo ko dozvolio da prevladaju bilo kakvi animoziteti, onda taj neko nije dorastao aktuelnom trenutku.

Danas su zbog djelovanja ove vlasti ugrožene neke temeljne vrijednosti Crne Gore kao građanskog i modernog društva. To nijesu samo političke, već se radi o civilizacijskim vrijednostima. Zato svi moraju prepoznati važnost trenutka i suštinu procesa koji nam se dešava nakon 30. avgusta 2020.

6 Comments
 1. zdravko komentariše

  Ti i tvoj suprug ste to što drugome želiš da upakuješ. Gledaj prvo svoju porodicu pa ti neće pasti na pamet da lupaš

  1. LipaLipa komentariše

   … Draginja, zvana prc, skoro pa u “pravu”, … rusi se CG ali ona (montenegto) koju milo, nikad “gospodin”, vec gospodar, napravio, … tome dobar doprinos, ona dala, dala naravno i “njena” partija, porodica, bivsa, sadasnja, da kako, … ona o zdravom razumu, naravno da je vucko/sns priskocio u pomac jaranima, dps/df, … njihovi evropski “parneri” su ih pustili niz vodu, jos u osvit avgusta prosle, … neka ona “procesuira” svoju “porodicu” novu, moderna sponzorusa, … ma degutantno ista kada ona u pitanju, … aj’ zdravo, …

 2. alf komentariše

  Dokle vise ovoj sizofrenoj ludaci ovoliki mediski prostor!?

  1. Tinan komentariše

   Dali je gospodja Draginja takoodje pripadala kavcanima.javna je tajna da je njen sin reketirao Duska Knezevica.Sve njih boli samo jedno.Nazire se zakon o porijeklu imovine.Dje bi mnogi mogli da postanu podstanari bez gaca na guzicu.Znamo Draginja da vam je muz i sin donjeli dosta prljavog novca u kuci.A isto tako znamo da vam partneri mogu bit jedino kavcani,a nikako EU.Oni su vas i pustili niz vodu.I da vam kazem veci sam crnogorac od svih vas koji ste poharali ovu drzavu u poslednjih 30g. ne zaboravite da vas ranko ima najvise dionica u luku kotor,a vi najmanje mandata u skupstinu.

 3. Žile komentariše

  Ma ti si jedan bolesnik kome nema lijeka. Neće crkva državu uništiti jer ste je vi kao poltroni dps a zajedno sa sektom dps ukopali. Što manje bre anja ludaro.

 4. Momo komentariše

  Samo im jbite majku genocidašu četnikklerofašističku

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.