Vuković: Suludo je stavljati lisice nekome ko ne pruža otpor i spreman je da razgovara

Vuković: Suludo je stavljati lisice nekome ko ne pruža otpor i spreman je da razgovara

Medijski analitičar i dugogodišnji novinar Dragoljub Duško Vuković rekao je “Vijestima” da ima mnogo drugih institucija koje bi u tim slučajevima trebalo da stanu u odbranu istine i kvalitetne informacije.

“Može se podnijeti krivična prijava i pokrenuti proces bez hapšenja. Suludo je stavljati lisice nekome ko ne pruža otpor i spreman je da razgovara. To nije poruka ‘imajte bolje novinare, imajte bolje medije’ već ‘mi smo loši momci’. Ne možemo braniti loše novinarstvo tamo gdje ga ima, ali mislim da je ovo najgori mogući način da se borimo protiv lošeg novinarstva”, kazao je Vuković.

On smatra da se olako poteže za kvalifikacijama izazivanje panike i nereda, pod tim se mnogo šta može podrazumijevati.

“Ako bismo sad analizirali šta sve čine institucije sistema, pa stavili u ovu prizmu, mogli bismo mnogo šta naći u onome što su zvanični podaci, a što može da izazove ozbiljnu zabrinutost javnosti, a da ne govorimo o panici i neredu”, kazao je Vuković.

On smatra da ako društvo želi da se bori protiv laži u medijima, onda mora da se vidi šta institucije sistema čine za dobro informisanje, podsjećajući na pokušaj pravljenja novog zakona o slobodnom pristupu informacijama prema kojem se sve može proglasiti tajnom.

“Ako hoćete da pokažete želju da se društvo demokratizuje, da ima normalnu komunikaciju unutar sebe, ne možete to na ovaj način činiti, a s druge strane zatvarati sve institucije sistema”, naveo je Vuković.

Smatra da sadašnji kontekst i aktuelna politička i društvena situacija inspiriše vlast da ovako reaguje, jer u nekim normalnijim situacijama “neke gore stvari nijesu uopšte sankcionisane, a ne na ovaj način”.

“Sad bi i mediji i novinari trebalo da budu oprezniji imajući u vidu cijeli kontekst i situaciju, da se informacija sada može zloupotrijebiti. Mi smo napravili sistem, i zato nijesu krivi novinari ni medijska zajednica, u kome je vrlo važno koliko klikova ima neka informacija, onda vi kroz te klikove dobijate eventualno nekakvu podršku kroz marketing. Ako vi medijsku zajednicu natjerate da se ponaša kao svako kapitalističko preduzeće, profit i novac će joj biti u prvom planu, ne kvalitet novinarstva”, upozorio je Vuković.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *