Vuković: Budžetski novac prelivali donatoru DPS-a

3
Izborna lista „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ održala je danas press konferenciju na kojoj je Nemanja Vuković, potpredsjednik OO Demokrata Nikšić i kandidat za odbornika sa te izborne liste prezentovao nove dokaze o zloupotrebama.

„Dok Jevto Eraković, Sanja Damjanović i ostala svita briže brigu za narodno zdravlje, pozivaju na ostavke i šire panika, u objektima funkcionera i donatora DPS-a, Ranka Jovovića, u motelu Vučje i hotelu Onogošt se grubo krše mjere Ministarstva zdravlja, a radi se o objektima koje je nekadašnje Ministarstvo kulture Aleksandra Bogdanovića prepoznavalo kao kulturne ustanove i na osnovu toga im dodjeljivalo sredstva“ – saopštio je Vuković.

„Kako je hotel Onogošt dobio ugovor o smještaju studenata i pod kojim okolnostima, prezentovaćemo danas. Javni poziv za smještaj studenata objavljen je 17. 6. 2016. godine, a rok za javljanje na taj konkurs je isticao 27. 6. u 12 časova, a otvaranje ponuda je bilo planirano za 27. 6. u 13 časova. Odluka za izbor najpovoljnije ponude donijeta je 24. 6. 2016, tri dana ranije i radi se o odluci koju niko nikad vidio nije. Taj posao je odrađen na osnovu zaključka Vlade i jasno je da se radi o flagrantnoj namještaljci u kojoj su tajkunu i donatoru DPS-a namještena sredstva. Da bi se taj ugovor zaključio neophodno je bilo mišljenje Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Ni njega nema. I ugovor je zaključen na osnovu zaključka Vlade Crne Gore sa sjednice održane 24. 8. 2016. godine, a što u svom dopisu potvrđuje i premijer Krivokapiću, gdje se navodi da Ministarstvo prosvjete nije podnijelo Savjetu na odobrenje dokumentaciju koja se odnosi na postupak zaključenja ugovora o javno-privatnom partnerstvu za pružanje usluga smještaja studenata u Nikšiću, već je isti odrađen po zaključku Vlade Crne Gore sa sjednice od 28. 4. 2016, a što je u suprotnosti sa članovima 4 i 5 učešća privatnog sektora u vršenju javnih usluga“, pojasnio je.

Vuković je istakao da je u ovom slučaju došlo do gaženja procedura kako bi se na lak način došlo do para. „Da bi se na lak način namjestila sredstva funkcioneru i donatoru DPS-a, izbjegnut je zakon koji je trebalo primijeniti – o javnim nabavkama, koji podrazumijeva složene procedure i ostavlja mali manevar za manipulacije. Oni su izabrali Zakon o učešću privatnog sektora u vršenju javnih usluga jer ostavlja prostor za mahinacije, a mi smo našli dokaz i prezentujemo ga, da je i taj zakon prekršen i izigran i da se radi o komplet ništavom poslu koji nema ni fiktivan zakonski osnov, zbog čega ovaj posao mora biti proglašen ništavim. DPS je prilikom zaključenja ovog ugovora umjesto da vodi računa o javnom, vodio računa o interesu tajkuna Ranka Jovovića“ – rekao je Vuković.

Vuković u nastavku objašnjava da je u članu 13 u poslednjem stavu ugovora precizirano na koji način i pod kojim okolnostima ugovor može biti raskinut, i da ukoliko bi država u ovom momentu pokrenula postupak raskida ugovora, morala bi višestruko da obešteti Ranka Jovovića.

“Ovim ugovorom je predviđeno da se naš novac, novac građana u iznosu od 24.128 eura mjesečno , odliva u džep privilegovanog tajkuna, po osnovu ništavnog pravnog posla, i to traje već 5 godina. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je javni oglas raspisivan 21.put za prodaju hotela Onogošt, da je cijena sa 11, 5 miliona sklizala na 1, 1 milion, za koliko ga je Jovović i uzeo, dolazimo do zaključka da je u ovom postupku na osnovu Ugovora o smještaju studenata Ranko Jovović čašćen hotelom Onogošt. Država ga je častila hotel, i častila ga je 100.000 eura preko toga što je kupio hotel. Dakle, preko milion i oko 200.000 eura Jovoviću je isplaćeno za ovih 5 godina na osnovu fiktivnog ugovora i ništavnog pravnog posla” – naveo je Vuković.

On kaže da se zbog namještanja profita Ranku Jovoviću odustalo od gradnje studentskog doma, tako da su studenti u tom postupku poniženi i iskorišćeni za prebacivanje novca građana, koji je ujedno i budžetski novac, u džepove privilegovanih tajkuna i donatora DPS-a.

“Smatramo da Nikšić zaslužuje moderan studentski dom i da je Nikšiću neohodan moderan studentski dom, za šta ćemo se zalagati i stvarati pretpostavke da u saradnji sa Vladom Crne Gore i nadležnim institucijama krenemo u izgradnju novog, modernog, studentskog doma. Za sav ovaj sraman posao u kojem se budžetski novc preliva donatoru DPS-a, odgovoran je tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković, koji je kršio procedure, izigrao zakone i počinio više krivičnih djela kao što su zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi a za koje je predviđeno gonjenje po službenoj dužnosti. Koalicija “Mir je naša nacija” je formirala dokaznu građu koju ćemo uputiti tužilaštvu, a vjerujemo da u ovom cjelokupnom postupku ima dovoljno posla za tužilaštvo pa vjerujemo da će doći do utvrđivanja odgovornosti.

Predlažemo da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pokrene proceduru za utvrđivanje ništavnosti predmetnog ugovora, jer je ovim ugovorom nanešena šteta državi Crnoj Gori. I na kraju, želim da poručim da će se i u Nikšiću i u Crnoj Gori jednom za svagda raskrstiti sa kriminalom, korupcijom, namještaljkama i rasipanjem državnog novca, naročito sa prelivanjem državnog novca u tajkunske džepove. Interes građana i interes države biće na prvom mjestu i više nikada nećemo dopustiti da interes tajkuna bude ispred interesa građana i države” – zaključio je Vuković.

3 Comments
 1. Ja komentariše

  Ko se god nakrao od nas naroda dok smo se mi mučili evo da ja znam 30god dabogda im svima i svima njihovima za pokrove trebalo,svima koji su se ovajdili i nakrali,SVIMA !!PU PU

 2. Milica komentariše

  Demokrate!!!

  1
  1
 3. Ivi komentariše

  A Vama Rajnke sipa sokiće.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.