Vukićević: Oslobađajuća presuda za Stijepovića je ponižavanje crnogorskih građana

1

Piše: Boško Vukićević

Jučerašnja oslobađajuća presuda za Miga Stijepovića povodom afere “Koverta” nije imala prevelikog odjeka u javnosti, iako se radi o nečuvenom skandalu, kao i najvećem profesionalnom i etičkom srozavanju crnogorskog sudstva u posljednjih nekoliko godina. Znali smo da je naš pravosudni sistem, decenijama unazad, krajnje korumpiran (čast časnim izuzecima) kao i da je predstavljao udarnu pesnicu diktatorskog režima u najprljavijim njegovim poslovima. Međutim, nijesmo mogli ni pretpostaviti da će nekim svojim odlukama ići toliko daleko u otvorenom izrugivanju cjelokupnoj crnogorskoj javnosti, kao što je slučaj sa oslobađajućom presudom za Stijepovića.

Naime, koruptivna radnja Stijepovića nije morala da se dokazuje u bilo kakvom procesu – nju je sopstvenim očima vidjela čitava javnost. Upravo je takav eklatantan primjer kriminalne radnje od strane visokog funkcionera tadašnje vladajuće partije bio povod za pokretanje masovnih protesta. Oslobađajuća presuda za Miga Stijepovića, dakle, ne predstavlja samo ponižavanje crnogorskih građana, tj. dovođenje u pitanje njihove moći najprostijeg rasuđivanja i funkcionisanja čula vida, već je ona istovremeno i rukavica koju crnogorski kriminal i korupcija bacaju u lice novoj vlasti. Takvom sramnom i nečuvenom presudom poraženi diktator kao da šalje poruku, uoči nikšićkih izbora: “Ništa se ovdje nije promijenilo, ja i dalje držim konce u svojim rukama”.

Iz svih ovih razloga, kako ne bi bili ugroženi prvi koraci naše zemlje stazama demokratije, insistiram: nova vlast se mora na odlučniji i radikalniji način obračunati sa korupcijom u crnogorskim institucijama, prije svega u okviru procesa oslobađanja pravosuđa. Pod novom vlašću podrazumijevam kako izvršnu, tako i zakonodavnu, a odlučnije mjere treba da se sastoje u specijalnim zakonima i aktima. Čak i u slučaju da od strane nekih evropskih adresa dođe do ponovnog protivljenja radikalnijim potezima i specijalnim aktima nove vlasti u cilju uklanjanja korupcije iz institucija, pod takvim pritiscima se ne bi smjelo popustiti. Jer, eventualno nerazumijevanje ključne činjenice od strane tih adresa, da je u Crnoj Gori oborena trodecenijska zločinačka diktatura, ne bi smjelo drastično usporiti proces demokratskih promjena.

1 Comment
  1. MIKI komentariše

    A, nemoj jadan, neda Zdravko svoga Milivoja, shvati, ljubav je to.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.