Vukićević (DNP): Vlada da odloži plaćanje struje, vode i komunalija!

0

Juče usvojene mjere Vlade, koje su prezentovane crnogorskoj javnosti, previše su uopštene, i u velikoj mjeri nedovoljno pojašnjene, smatra Maja Vukićević, potpredsjednica DNP-a.

“Između ostalog, izostavljene su i dvije veoma bitne mjere, za koje smatramo da su se morale naći među usvojenim, jer su od izuzetnog značaja za period koji je pred nama, a tiču se kreditiranja manjih firmi, kao i odlaganja određenih dažbina za građane.

Iz paketa mjera, predviđenih za privredu, izostavljeni su oni građani, koji, zapravo, i trpe najveću ekonomsku štetu u čitavoj novonastaloj situaciji. Tako su iz mjera Vlade izuzeti preduzetnici i male firme, koje se bave zanatstvom, uslužnim djelatnostima, trgovinom… A upravo mali preduzetnici svojom djelatnošću čine jedan od ključnih djelova privrednog sistema, pa se mora omogućiti i njihov opstanak.

Demokratska narodna partija Crne Gore poziva Vladu da u hitnom postupku otvori i posebnu kreditnu liniju za sve one koji svoju preduzetničku djelatnost obavljaju u sektorima, izuzetim iz usvojenih mjera. Podsjećamo da su iz mjera Vlade izuzeti frizeri, kozmetičari, vlasnici cvjećara, malih trgovinskih radnji, kao i taksisti. A svi oni su onemogućeni da rade u ovim vanrednim okolnostima, te će nesumnjivo pretrpjeti veliku štetu za vrijeme ovog zastoja, a mnogi potom biti prinuđeni i da zatvore svoje radnje.

U Demokratskoj narodnoj partiji smatramo da se među mjerama Vlade morala naći i mjera odlaganja plaćanja dažbina (struja, voda i komunalije) za period do tri mjeseca, pa stoga predlažemo da se i ta mjera usvoji u što kraćem roku.

Takođe, u dijelu odlaganja otplate kredita treba izmijeniti usvojenu odluku na način što odlaganje plaćanja kredita treba da bude po automatizmu, osim za one klijente koji žele nastaviti s otplatom, a koji bi i dalje plaćali svoje mjesečne obaveze. Ili, da se ostavi obaveza bankama da kontaktiraju svoje klijente, a ne da klijenti podnose zahtjeve, jer je mnogo starijih lica, korisnika kredita, koja nijesu u mogućnosti da podnose zahtjeve elektronskim putem.

DNP CG se pridružuje opštem pozivu građanima da odgovorno čuvaju svoje zdravlje i živote, i istovremeno pozivamo Vladu Crne Gore da uvaži navedene predloge. Istine radi, napominjemo i da su sve predložene mjere Vlade neustavne, jer je za njihovo donošenje, po Ustavu Crne Gore, bilo nužno prethodno proglašenje vanrednog stanja. Ali, zbog okolnosti u kojima se zemlja nalazi, DNP ne želi da politizuje ovu činjenicu, kazala je ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.