Vukadinović: Protesti urušeni, organizatori napravili niz grešaka

1

Protesti pokreta „Odupri se“ urušili su se nizom grešaka organizatora i više ne predstavljaju bilo kakvu značajnu snagu koja bi mogla da ugrozi bilo koga, a naročito ne predsjednika države Mila Đukanovića, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović.

On u razgovoru za Pobjedu objašnjava kako je ključna greška organizacinog odbora građanskih protesta pod sloganom „97.000 – odupri se“ bila ta što su odmah u startu saopštili svoj glavni cilj, odnosno zahtijevali smjenu čelnih ljudi države, Vlade, pravosuđa, Javnog servisa i Agencije za sprečavanje korupcije.

„Organizatori su imali određeni maksimalistički cilj, a takvi ciljevi se nikada ne saopštavaju na početku nego se čuvaju do zadnjeg momenta i promovišu u zavisnosti od zainteresovanosti građana i političkih grupacija. Oni su odmah na početku, da li zbog neiskustva ili ostrašćenosti, promovisali taj krajnji cilj i napravili ključnu grešku. Mogli su eventualno da traže smjenu predsjednika države, ali ne i toliko funkcionera, jer je sasvim jasno da njih ne bira ulica već parlament ili narod na neposrednim izborima. Kada im je propao taj glavni cilj, oni nijesu imali nikakvu alternativu. Taj drugi cilj trebao je da bude traženje izbora, ali je i ta ideja propala. Izbori nijesu raspisani niti se o tome razmišlja prije 2020“, navodi Vukadinović.

Objašnjava kako je onog trenutka kada su organizatori najavili da će, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, danonoćno ostati na ulici, pa tu odluku povukli, bilo jasno da će enegrija protesta opasti i da će se oni urušiti sami od sebe.

„Dakle, protesti su se urušili već 16. marta. Ako izađete sa planom da ćete, ukoliko do 15.marta najviši državni dužnosnici ne podnesu ostavke, već 16. marta izaći na ulicu i nećete se povući do ispunjenja zahtijeva, a onda od toga odustanete dogodiće se upravo ono što se dogodilo. To je bila ključna greška“, ističe Vukadinović.

Dodaje i kako su oni koji osmišljavaju strategiju protesta prvenstveno morali da misle o tome šta će se dogoditi ako ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva.

1 Comment
  1. Giga komentariše

    Koji je ovaj nesoj? Stari dps udbashki, a kao neovisni analitičar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.