Vuk Drašković o poništenju Podgoričke skupštine: To je isto kao kad bi tražili poništenje bitke na Vučijem Dolu ili na Mojkovcu zbog neregularnosti!

Vuk Drašković o poništenju Podgoričke skupštine: To je isto kao kad bi tražili poništenje bitke na Vučijem Dolu ili na Mojkovcu zbog neregularnosti!

Srpski pisac i političar, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocijenio je da Crna Gora ne može imati nikog ni bližeg ni dražeg na ovom svijetu od Srbije. Isto tako, tvrdi on, ni Srbija ne može imati nikog bližeg od Crne Gore.

“Neki u Crnoj Gori proslavljaju odluke Podgoričke skupštine od prije sto godina. Neki bi, opet, da se ponište odluke Podgoričke skupštine. Kako? Da se poništi nešto što je bilo. To bi bilo kao i da neko zatraži da se, zbog neregularnosti, ponište bitke kod Vučjeg Dola, na Fundini, na Skadru, kod Mojkovca, kazao je između ostalog Drašković.

Tvrdi i da je riječ Crnogorac naročita u našoj istoriji i našem jeziku.

“Toj riječi nisu potrebni ni tumači ni prevodioci. Naročito ne oni i nikako ne oni koji Crnogorcima prebrojavaju krvna zrnca, crnogorska i srpska. Od Avale do Topole protezalo bi se groblje na kome su Crnogorci poginuli i za Crnu Goru i za Srbiju. Moramo imati razumijevanje za još tinjajuću patnju nekih Crnogoraca zbog odluka Podgoričke skupštine od prije sto godina kojom je ukinuta Kraljevina Crna Gora. Moramo imati razumijevanja i za njihovo nerazumijevanje da je, samo pet dana kasnije, ukinuta i Kraljevina Srbija. Obje države uzidane su u temelje Jugoslavije. Istovremeno, poklonimo se crnogorskom kralju Nikoli. Čim je Austrougarska objavila rat Srbiji, on je objavio rat bečkoj carevini. Srbija od Crne Gore ne može imati nikog ni bližeg ni dražeg na ovom svijetu. I obrnuto. Ko god u ovu istorijsku presudu zabada klinove, ne misli ništa dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori, ni Srbima ni Crnogorcima, poručio je Drašković.

(Foto i tekst: Kurir)

Related posts

1 Comment

  1. flamantes

    Neće biti Vuče, niko ne poništava činjenicu da je u Podgorici održan srpski cirkus nazvan Podgorička skupština. Poništavaju se odluke koje du nezakonito i nelegalno donešene. Naravno u buduće zaboravi na Crnu Goru jer nikad više 1918. jednom ste nas prevarili drugi put nećete sigurno.

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *