Vujović: Kultura je već tačka povezivanja Crne Gore i Brazila

0

Tačka povezivanja i prvog susreta u oblasti kulture Crne Gore i Brazila već je definisana, a iniciranje potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti kulture između dvije države je važan korak za definisanje saradnje i razmjene u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija.

To je poručeno sa sastanka, koji je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović juče imala sa ambasadorom Brazila, Nj.E. Kostom Kautom u Podgorici.

„Muzej savremene umjetnosti (MSU) Crne Gore dogovorio je saradnju sa Ibere Camargo muzejom, koja treba da rezultira izložbom naših umjetnika tokom 2025. godine u Sao Paolu i Poro Alegreu, kao i uzvratnom izložbom brazilskih umjetnika u Podgorici“ kazala je Vujović.

Pojasnila je da bi ove izložbe trebalo da budu osnov organizovanje foruma koji bi okupio predstavnike turističke, biznis i diplomatske zajednice naših zemalja, što bi doprinijelo jačanju kulturne i ekonomske diplomatije, i protoku ideja u oblasti kulture, ekologije i inovacija.

„Ministarstvo kulture i medija će podržati inicijativu i da se obezbijede svi neophodni uslovi za realizaciju ovog projekta“, istakla je minstarka Vujović, navodeći da će podrška međunarodnoj promociji i predstavljanje umjetnika doprinijeti afirmaciji naše kulture, umjetnosti i jačanju kulturnog identiteta.

Ministarka Vujović je informisala ambasadora Kauta o Međunarodnom konkursu za izbor arhitektonskog rješenja za objekat MSU koji je u toku, za šta je ambasador pokazao veliko interesovanje.

Festivali i karnevalske svečanosti su takođe poveznica primorja Crne Gore i Brazila, saglasni su oboje.

Nj.E. Kosta Kauto je pohvalio ekološki status Crne Gore, i naveo primjere za afirmaaciju ekologije iz Brazila, a mogu koristiti Crnoj Gori.

Ambasador Kauto je bio jasan da Brazil namjerava da sarađuje sa Crnom Gorom u oblasi kulture , a u okviru političkih konsultacija koje ima u MVP će predložiti i sporazum o saradnji.

“Brazil u novoj Vladi vidi pouzdanog partnera i nada se da je ovo samo početak veze i saradnje između naših zemalja te da se raduje iniciranju novih ideja i mogućih projekata u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija”, zaključio je Kauto.

Sagovornici subsaglasni da je ova inicijativa važna za jačanje kulturnih veza između Crne Gore i Brazila, i podsjetili na uspješnu saradnju Muzičkog centra Crne Gore koja je rezultirala predstavljanjem brazilskih muzičara našoj publici, kao i na nastup gitarista Yamandu Costa koji je otvorio cuveni Guitar Art u Herceg Novom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.