Vujošević: Da smo imali novca i uslove kao Partizan ove sezone, bili bismo prvaci Evrope!

0

Prošlo je deset godina od poslednjeg učešća Partizana na Fajnal foru Evrolige, od dana kada je maltene pola sekunde delilo crno-bele od pobede nad Olimpijakosom i plasmana u finale.

Teodosićev „er bol“ i nebeski skok Džoša Čajldresa su sekvence koje navijačima crno-belih i dalje izazivaju jezu. Nije svejedno ni tadašnjem treneru Partizana Dušku Vujoševiću. Bilo je samo čudo što je šampion ABA lige došao do Pariza, a eto, treptaj oka ga je delio od borbe za titulu sa Barselonom.

Istom onom Barselonom kojoj je, posle deset uzastopnih pobeda, Partizan naneo prvi poraz te sezone. Bol koji je doživeo u Gradu svetlosti ostao je do danas isti za Vujoševića.

„Ja u Gradu svetlosti svetlost video nisam. Ipak, rado se sećam te sezone. Pred početak je ekipu napustilo nekoliko značajnih košarkaša. Mi nikako nismo mogli da napravimo pravi kontinuitet i to iz materijalnih razloga. Kad je u pitanju budžet Partizana iz onog vremena i ovog sada, to je neuporedivo. Svestan sam da sam napravio ogroman uspeh, mnogo toga nerealnog, žaliću ceo život za trofejom Evrolige. Da smo imali novca i uslove kao Partizan ove sezone, na primer, bili bismo šampioni Evrope. Na primer, Peković bi sigurno ostao“, rekao je Vujošević za Kurir.

On ističe da je crno-belima nedostajalo samo zrno sreće u poslednjoj sekundi za plasman u finale.

„U karijeri sam imao mnogo pobeda i poraza, ali taj mi je među dva najteža koja sam preživeo. Imali smo dobijen meč, skoro da je bila stvar tehnike. Imali smo dva poena razlike u poslednjim sekundama, stao sam u zonu da odbranimo jedan šut i ta odbrana je odradila posao do te mere da je Teodosić promašio ceo obruč. Međutim, Čajlders, koji se do tada nije video na utakmici, skočio je, niko ga nije zatvorio iz prve linije zone… Dao je koš. Nismo imali sreće“.

Bivši trener crno-belih veruje da njegov tim ne bi bio bez šansi ni protiv favorizovane Barse u finalu.

„Finale je jedan meč, bez obzira na to što bi Barselona bila apsolutni favorit. Mnogi su protiv nas tu bili, pa smo ih pobeđivali“.

Često se sretnu Vujošević i Teodosić, ali o toj utakmici i promašenom šutu srpskog pleja nikada nisu pričali.

„Nismo, on se, kad god se vidimo van terena, javi, pozdravi me. Vaspitan je momak“.

Igrao je Partizan sjajno te sezone, pre Fajnal fora u Parizu osvojio je ABA ligu u isto legendarnoj završnici, kada je Kecman u Zagrebu pogodio trojku sa svoje polovine za 0,6 sekundi preostalog vremena.

„Mnogo veći uspeh bilo bi finale Fajnal-fora nego osvojiti ABA ligu. Cenio sam to takmičenje kao neku zamenu za ligu bivše Jugoslavije, a poznato je da sam ja i dalje Jugosloven. Dobro je Kecman rekao: „Šutneš, pa šta bog da“. A, bog je dao to. Čovek mora da bude spreman da primi takve poklone, a i da podnese ovo iz Pariza“, zaključuje Duško Vujošević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.