Vučinić: Radnička partija će raditi na poboljšanju uslova za radnike KAP-a

0

Piše: Maksim Vučinić

Treća sjednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije održana je sa namjerom da se razmotre uslovi rada zaposlenih u KAP-u i da to bude uvod u dalji rad na poboljšanju položaja radnika kao i na spašavanju bivšeg državnog preduzeća koje je i dalje od nacionalnog značaja.

Napominjem da je bivši gigant koji je zapošljavao oko 7000 radnika bio takođe dio još većeg reprolanca proizvodnje aluminijuma iz nikšićkih Rudnika boksita. To najbolje govori o tome koliko sadašnji vlasnik KAP-a i koncesionar Rudnika boksita želi dobro Crnoj Gori kada visokokvalitetnu rudu iz Nikšića prodaje Kinezima, a pogon glinice i serije ,,A“ elektorlize Kap-a je posjekao i prodao kao sekundarnu sirovinu.

Možemo zaključiti da se tu priča o reprolancu završava, kao i da Crna Gora kao nekada nazadne afričke zemlje izvozi sirovine. Njegov interes nije proizvodnja aluminijuma i punjenje budžeta od 50 milona godišnje narednih trideset godina već brzi novac i laka zarada preko leđa obespravljenih radnika a iz rudnog bogastva koje pripada narodu Crne Gore.

Danas KAP ima oko 500 zaposlenih sa uskraćenim pravima koja ih sljedjuju po zakonu o radu i Ustavu kao i međunarodnim direktivama i konvencijama koje je Crna Gora ratfikovala. Zašto tako uspješnom privredniku smeta sindikalno organizovanje u KAP- u i zašto zaposleni predhodnih sedam i po godina nemaju pravo na korišćenje godišnjeg odmora koje ih sljeduje po zakonima ove države.

Pozivam Vladu Crne Gore da ispoštuje preporuke međunarodne oragnizacije rada kao i organe izvršne vlasti da silom zakona omoguće pristup sindikalcima sindikalnim prostorijama u okviru fabrike, jer je samo na takav način moguće nesmetano sindikalno djelovanje. Krivičnim zakonikom Crne Gore je predviđena novčana kazna ili zatvorska kazna do godine dana zbog sprječavanja ili ometanja rada sindikata.

Takodje želim informisati da je priprema izmjena  zakona o penzionisanju u toku, i da će Radnička partija narednih dana predati u skupštinsku proceduru izmjene i dopune zakona PIO u djelu olakšanih uslova za penzionisanje radnika iz rudarsko-metalskog sektora u Crnoj Gori. Ovim putem mendzmnentu KAP-a bih poručio da se bave problemima poslovanja, a da političku kampanju protiv Radničke partije ostave mentorima iz DPS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.