Vučinić: Da radnik više ne bude rob

0

Prvi maj u Crnoj Gori nije više praznik rada nego podsjećanje kako se nekada radilo i stvaralo, za razliku od današnjice kada je život postao borba za opstanak zahvaljujući vlasti, ocijenio je lider Radničke partije (RP), Janko Vučinić.

On je, otvarajući drugi redovni Kongres RP u hotelu Yugoslavia u Nikšiću, pod sloganom “Da radnik ne bude rob”, podsjetio da četiri godine postoje kao partija koja je nastala iz jakog sindikalnog pokreta metalskih radnika Željezare, Metalca, Rudnika boksita, Kombinata aluminijuma i ostalih fabrika čiji su radnici „zatečeni pljačkaškim privatizacijama“, pretvoreni u prijevremene penzionere, socijalne slučajeve i nadničare.

“Slogan našeg Kongresa ‘Da radnik ne bude rob’ nije deklarativna sintagma, već na pravi način oslikava današnji položaj radnika u privatnom i javnom sektoru. Uzaludno je svako nastojanje i napori da se pod odnarođenom i kriminogenom vlašću pokuša promijeniti i poboljšati težak položaj radnika, seljaka, penzionera, studenata i ostalih mladih ljudi”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, aktuelna vlast radi u korist svojih interesa, što su, kako je rekao, pokazali i pokazuju svakim postupkom i raznoraznim aferama.

Vučinić je naveo da je u takvom političkom ambijentu nemoguća misija promijeniti bilo što da bi radniku bilo bolje, povećati minimalnu zaradu, poboljšati zakone o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), uslove rada, kolektivno pregovaranje, pomoći najsiromašnijma i nemoćnima, vratiti nadoknade majkama, zaustaviti poskupljenja i smanjiti poreze na najosnovnije potrebe građana “dok je na vlasti mafijaška hobotnica i dok je država u njenim čeljustima“.

“Zato je uslov svih uslova rušenje režima i zbacivanje kriminalaca sa vlasti, koja se mora dogoditi na prvim slobodnim i poštenim izborima, što nam je svima cilj i zajednički imenitelj koji treba da nas ujedini i drži na okupu”, poručio je Vučinić.

Za to je, kako je naveo, prijeko potrebno jedinstvo opozicije, građanskih aktivista, nevladinog sektora, sindikata, studenata i svih slobodnih građana koji hoće da izgrade mnogo bolju, pošteniju i pravedniju Crnu Goru.

“Poslanici opozicije koji su potpisali Sporazum o budućnosti, izuzimajući jednog ili nekolicine koji su izdali, ogromna su snaga zajedno sa građanskim aktivistima i civilnim sektorom koja može dovesti do čuda, što je u uređenim demokratskim društvima najoobičnija pojava, da se i kod nas vlast promijeni na izborima i proistekne iz slobodno izražene volje naroda, da bude kontrolisana od naroda i da se uvede princip smjenjivosti“, rekao je Vučinić.

On je pozvao na jedinstvo i ukazao da je došlo vrijeme za prelazak u političko i demokratsko društvo.

“To pod uslovom ako su svi iskreni i ako istraju u izgradnji jedinstva i poverenja u opoziciji, kako bi, u saradnji sa građanima, došli do slobodnih i poštenih izbora na kojima će se birati vlast, a ne ko će biti najjači u opozciji”, dodao je Vučinić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.