Vučić uoči susreta sa Putinom: Rusiji nikad nećemo uvesti sankcije

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči predstojeće posete Moskvi, poručio je ruskom narodu da treba da znaju da zvaničnom Beogradu nije uvek lako, ali da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikada nije glasala protiv Rusije i koja nikada nije i neće uvesti sankcije Rusiji.
Odnosi sa Rusijom su prioritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Tas.
“Ali to nije samo pitanje naših tradicionalnih odnosa, kao što neki tvrde. To je pitanje našeg budućeg odnosa, pošto vidimo Rusiju kao jednog od ključnih partnera u budućnosti, a ne samo u prošlosti sa njenim velikanima kao što su Dostojevski, Jesenjin i Puškin, koje bi vam pomenuo i svaki Amerikanac. Mi smatramo Rusiju kao našeg partnera na političkom, ekonomskom i svakom polju”, istakao je predsednik Vučić.
Srpski predsednik kaže da je za razvoj srpsko-ruskih odnosa uvek više zaslužan ruski predsednik Vladimir Putin nego mi.
Ljudi u Srbiji poštuju i vole Rusiju, ali mi smo mala zemlja i samo zahvaljujući Putinovom liderstvu, pažnja se obraća na Srbiji.
“Ako se setimo prethodnika Vladimira Putina, Srbija jedva da je postojala za njih, pošto su Jeljcinovi sastanci sa predsednikom (Slobodanom) Miloševićem bili veoma retki”, podsetio je.
“Putin nije značajan samo za ruski narod, već tokom svog mandata on vodi brigu i pokazuje pažnju i srpskom narodu i mi smo mu veoma zahvalni na tome”, rekao je predsednik Vučić.
Za Srbe, kako je dodao, sastanak sa liderom bratske Rusije je uvek izuzetno važan događaj.
“Nadam se da ću na našem sastanku razgovarati o globalnim pitanjima i da ću još jednom zahvaliti Ruskoj Federaciji na njenoj podršci teritorijalnom integritetu Republike Srbije. To nisu prazne reči, već istinska zahvalnost”, kazao je predsednik Srbije.

“Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji”

Objasnio je i da Srbija nije i neće ni u budućnosti uvesti sankcije Rusiji.
Uz podsećanje da je to već mnogo puta do sada rekao ne samo ruskim medijima već i svima drugima, predsednik Vučić je ponovio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i, kako je rekao, nijedan pritisak ne može da nas natera da promenimo ovu poziciju.
“Želeo bih da se obratim narodu Rusije i kažem jednu stvar koju političari već znaju, ali je važno i da obični građani znaju: nije uvek lako za Srbiju, ali setite se da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikad nije glasala protiv Rusije ni na jednom međunarodnom sastanku i koja nikad nije uvela nikakve sankcije”, rekao je Vučić.
Beograd se, istakao je, suočava sa ozbiljnim pritiskom zbog svojih dobrih odnosa sa Moskvom.
“Ponekad, kad učestvujete na nekim sastancima na Zapadu, o vezama između Rusije i Srbije od dva sata razgovara se sat i četrdeset pet minuta”, naveo je srpski predsednik.

“Srbija ne planira da se pridruži NATO-u, to ne krije”

Vučić je naveo i da je Srbija na evropskom putu, ali da nema nameru da se pridruži NATO-u dodajući da Srbija planira da kupi najmanje šest ruskih vojnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane.
“Srbija je na evropskom putu, ali razlika između Srbije i drugih zemalja u regionu je u tome što Srbija ne želi da se pridruži NATO-u. Mi smo izabrali put vojne neutralnosti i ja sam to nedavno rekao liderima država članica NATO-a. Mi to ne krijemo”, izjavio je Vučić.
Naglasio je da je Srbija nezavisna i vojno neutralna zemlja, te da stoga mora biti snažna u vojnom pogledu kako bi mogla da brani svoju teritoriju.
“Nadam se da ću o tome i o mnogim drugim temama razgovarati sa Vladimirom Putinom”, zaključio je Vučić.
Srpski predsednik će, najavljuje agencija, boraviti u poseti Moskvi od 18. do 20. decembra, a tokom posete će se sastati sa ruskim predsednikom Putinom.
(rts.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.