Vučić u Briselu 26.aprila: Sastanci sa fon der Lajen i Varheljijem

1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće 26. aprila u radnoj posjeti EU, saznaje Tanjug u Briselu.

Cilj posjete i razgovora Aleksandra Vučića i najviših zvaničnika EU biće ubrzanje evrointegracija Srbije.

Predsjednik Srbije u Brisel dolazi na poziv šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja, koji će tim povodom organizovati radni ručak za najvišu delegaciju iz Beograda.

Prethodno će se predsjednik Vučić sastanak sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, a planiran je i sastanak sa komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da je na agendi razgovora primjena nove metodologije na ubrzanju pristupnog procesa Srbije, razvojni projekti u Srbiji predviđeni evropskim Ekonomsko investicionim planom, ali i borba protiv pandemije i strategija vakcinacije u regionu, za koju je Srbija pohvaljena od evropskih zvaničnika i javnosti.

U okviru pripreme posjete predsjednika Srbije u Briselu, ambasadorka Srbije pri EU, Ana Hrustanović, sastala se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Sastanak sa Lajčkom je takođe na agendi briselske posjete predsjednika Vučića, gdje bi trebalo da bude riječi o nastavku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Iz EU pozivaju Prištinu da se što prije vrati za pregovarački sto, pri čemu se insitira na kontinuitetu dijaloga i napominje da promjena vlasti u Prištini neće uticati na već postojeći radni okvir procesa pregovora.

Internet portal Demokracia.com iz međunarodnih izvora pisao je da se sledeće nedelje očekuje susret u Briselu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtja.

Kako prenosi Reporteri, sastanku će prisustvovati i visoki evropski zvaničnici.

Na sastancima će razgovarati o mogućnosti nastavka dijaloga i stvaranja okvira za ovaj proces, rekao je izvor, prenio je portal Kosovo onlajn.

Nakon posjete Briselu, očekuje se da će Kurti i Vučić narednih nedelja boraviti u zvaničnoj posjeti Parizu, na poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

1 Comment
  1. Jasna komentariše

    Nadam se uspesnom dijalogu i pozitivnom ishodu posete..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.