Vučić predao Zaevu prvi kontingent Fajzerove vakcine koje Srbija donira Severnoj Makedoniji

10

Predsednik Aleksandar Vučić predao je danas premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontigent vakcina koji Srbija donira toj zemlji.

Na graničnom prelazu Tabanovci Zaev je dočekao Vučića, koji mu je uručio 4.680 vakcina “Fajzer” neophodnih za imunizaciju građana protiv korona virusa.

“Doneli smo 4.680 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću”, rekao je Vučić.Zaev je na to uzvratio – hvala vam puno.

Vučić je rekao da je kompanija „Fajzer“ tražila da se vakcine predaju po svim procedurama.

U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko će Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.

Primopredaja vakcina trebalo je prvobitno da se održi u četvrtak, ali je odložena za tri dana zbog, kako je navedeno, neophodnosti nabavljanja dodatne tehničke dokumentacije, preneo je Tanjug.

Vučić: Srbija nema drugih interesa sem da pokazuje prijateljstvo prema građanima Severne Makedonije

Vučić je posle predacije donacije premijeru Severne Makedonije izjavio da je srećan što ta zemlja može da krene u imunizaciju i što je Srbija mogla da pomogne braći i prijateljima

“Srećan sam što građani Severne Makedonije mogu da krenu u imunizacije i pre nekih drugih u regionu u ovom delu sveta i što smo mogli da pomognemo braći i prijateljima”, naglasio je Vučić u obraćanju na graničnom prelazu Tabanovce.Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da pokazuje prijateljstvo prema svim građanima Severne Makedonije, naglasio je on.

“Ništa osim da naše prijateljstvo napreduje i da uvećamo ekonomsku saradnju i da možemo da živimo ne samo kao najbliži susedi već i kao najbolji prijatelji”, poručio je Vučić.

Mogli smo još pre 10 dana to da uradimo, dodao je, ali smo imali mnogo problema sa dobijanjem dozvole za izvoz, pošto procedure moraju da se ispoštuju.

Krizna vremena pokazala da važi „u se` i u svoje kljuse“

Vučić je da će i iz EU stići vakcine u zemlje regiona i da će one biti potrebne kad god da stignu, ali da je i ova situacija pokazala da u kriznim vremenima važi, pre svega, ono “u se` i u svoje kljuse”.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što do danas iz EU nije stigla nijedna vakcina u Srbiju, Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru ni Albaniju, iako je Evropska unija te vakcine iz Kovaks programa dobila pre dva meseca.

“Stići će i iz EU, kad god dođu dobrodošle su, jer nama je potrebno mnogo vakcina, trajaće korona više godina i biće nam potrebne”, naveo je Vučić.Dobro je ako mi možemo jedni drugima da pomognemo, naglasio je on.

“Kada su krizna i teška vremena naučio sam, pošto sam malo stariji i iskusniji po tom pitanju od Zaeva, uvek u se` i u svoje kljuse, a onda tek sve drugo”, naveo je Vučić.

Upitan da li očekuje da se uskoro BiH i Crna Gora priključe inicijativi Mali Šengen, čiji se značaj za region i interese građana pokazao i u ovoj situaciji, Vučić je rekao da su svi dobrodošli.

“Svi su dobro došli i Sarajevo i Podgorica i Priština i nemamo nikakav problem sa tim, i Zaev će to isto da kaže”, naveo je Vučić, preneo je Tanjug.

Zaev: Ponosni što smo u NATO-u, u svetu deficit vakcina

Ponosan sam što smo članica NATO, ali svi smo svesni da nedostaju vakcine u svetu, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

„Mi smo mala zemlja, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana pravili smo dogovor sa „Fajzerom“ i sa „Sinofarmom“ iz Kine koja bi trebala da stigne kod nas uskoro, ali definitivno postoji deficit vakcina u svetu“, kazao je Zaev.Dodao je da je Severna Makedonija srećna što srpski narod ima više vakcina i izrazio zahvalnost Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što je srpsko rukovodstvo, kao i narod bio spreman da vakcine koje ima podeli sa makedonskim narodom.

10 Comments
 1. Boka di cataro komentariše

  A Spartancima ništa! Nije pošteno.

  3
  1
  1. Dado komentariše

   Bice i za CG samo da fajzer odo ri ka zaSM

  2. Ksilofon komentariše

   Mislio sam da ce nam Manda zavrsiti vakcine kod prijatelja Vucica. Ocigledno je Makedonija preca.

 2. Jelena komentariše

  Ovim gestom pokazujemo svoje veliko srce i komšijsku solidarnost.

 3. Jelena komentariše

  Ovo je human gest, kamo srece da svima mozemo pomoci!

 4. Ivi komentariše

  Dao mu je za zdrastvene radnike da njih zaštite. Ostavili su ih na cedilu bez vakcina kao i Crnu Goru.

  1
  1
 5. Jana komentariše

  Ovde zaista nema mesta za bilo kakvu kritiku i hejt. Jedna toliko naizgled mala i ne toliko moćna država pomaže drugima u momentu kada je pomoć svima potrebna, pre svega plemenito, ljudski i humano.

 6. Ivana komentariše

  Vrlo lep i human gest našeg predsednika Vučića,koji će pomoći svim državama u regionu da jačaju. Hvala predsedniče što činite region jedinstvenim i jakim i što želite slobodnu robnu razmenu na Balkanu.

  2
  1
 7. Milan komentariše

  Kada je tesko uvek je Srbija bila tu prva da pritekne u pomoc, ostale bas briga.

 8. Morfijuss komentariše

  Srbija će svima pomoći! Srbija samo mora da bude obazriva i da se ne oslanja previše na naše “komšije”. Rado oni primaju pomoć, ali ne vraćaju je tek tako.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.