Vučić: Nećemo dozvoliti divljanje huligana u Beogradu

Vučić: Nećemo dozvoliti divljanje huligana u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike posle jučerašnjeg pokušaja nasilnog ulaska u zgradu Predsjedništva.

Rekao je da pripadnici protesta “1 od 5 miliona”, koji su ispred zgrade Predsjedništva nasilno srušili zaštitinu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od obezbjeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vijencu.

– Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbjedenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoprolice i incidente. Moramo da sačuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza – izjavio je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da je fizičko obezbjeđenje – pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbjeđenje – ispred Predsjedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Poručio je da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbjeđenje, navodeći da je riječ o pripadnicima Vojske Srbije koji su čuvali zgradu i u vrijeme kada je Boris Tadić bio predsjednik Srbije.

– To su momci koji imaju besprekorne biografije. Nađite jednog iz privatnog obezbjeđenja. Nema nijednog. Oni hrabri momci koji su samo štitili zakon. Mnogi od njih su se borili na Kosovu i Metohiji, bar desetorica njih su bili i ranjeni, štitili svoju zemlju. Imaju sreće što ja nisam bio tu sinoć, inače bih im rekao da ih puste da divljaju. Onda bi izazvali nasilje, što im i jeste cilj – poručio je predsjednik Srbije.

Pozvao je pripadnike vojne policije da u narednim prilikama “ne poštuju striktno zakon” i da puste demonstrante da urade šta žele, navodeći da idući put neće ni biti obezbjeđenja, sem djevojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

– Oni koji šalju djecu na proteste moraju da preuzmu odgovornost za političko ponašanje. Da su preskakali ogradu u Bijeloj kući bili bi izrešetani – rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vučić je rekao da je ispred predsjedništva Srbije bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće predsjedništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno. On je rekao i da nije bio u predsjedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbjeđenju da ih “pusti da divljaju”.

Kazao da smatra da zakonita reakcija obezbjeđenja nije bila potrebna, a da je jedini rezultat demonstracija i sve više anarhističkog pristupa prljav Beograd koji radnici grada moraju da čiste.

– Pogledajte kakav pozdrav su ostavili Smiljani Panić, majci Ranka Panića. Nisu ga ubili na hrvatskom ratištu, već ovde samo zato što nisu dozvolili da šeta slobodno. Mi dozvoljavamo i kada ih je 200 da zauzmu cijeli grad. Uradite sve što god želite, nemojte samo na silu da pokušavate ništa. Moja molba je nemojte da kršite zakon – rekao je Vučić i dodao da je nečiji cilj da izazove sukobe, jer nemaju šta drugo da ponude i kažu, pošto nisu izgradili nijedan put, otvorili fabriku, već ih zatvarali.

Dodao je da je imao sastanak sa čelnicima policije, Vojne policije i njegovog neposrednog obezbjeđenja koje je zamolio da ih puste da mu priđu, napadnu, osim ako sa sobom nemaju oružje.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *