Vučić i patrijarh Irinej: Režim nastavlja progon SPC u Crnoj Gori, vladiku Joanikija i sveštenstvo pustiti odmah na slobodu!

3

Predsjednik SrbijeAleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim G. Irinejom.

Nakon razgovora dajemo zajedničko saopštenje dva kabineta, koje prenosimo integralno.

Predsjednik Vučić i Njegova Svetost patrijarh izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i izrazili nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

Patrijarh srpski G. Irinej je podsjetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima.

Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je pružio punu podršku patrijarhu srpskom G. Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC i izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

3 Comments
 1. Stepa komentariše

  Vest bi bila da ste objavili samo Petrijahovu izjavu!A ovako zajedno sa AV je ponizenje za verujuci narod!AV i Milo su drugari,poslovni partneri…..

  4
  3
 2. Milan komentariše

  Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej i Predsednik Srbije Vučić uživaju veliki ugled medju srpskim narodom u CG i svaka vrsta podrške, pa čak i ovakve njihove zajedničke verbalne, našem narodu u CG je dragocena i preko potrebna u ova smutna vremena, kada nenarodni režim Mila Djukanovića, udara na same temelje SPC.

 3. Chilo vaginal komentariše

  Sad ili odmah ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.