Vučić i Alijev: Potvrđeno prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana; Podržavamo jedni druge u borbi za teritorijalni integritet

1

Predsjednik Srbije je rekao da je srećan što u Beogradu može da ugosti prijatelja Ilhama Alijeva, i da je razgovor bio veoma dobar.

– Meni je žao zato što zbog mnogih obaveza neće moći da ostane duže u Beogradu, ali se nadam da će nam ponovo uskoro doći. Srbija i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog. I jedna i druga zemlja drže do svog teritorijalnog integriteta, i borimo se na međunarodnom poretku zasnovan na Povelji UN. Naučio sam od predsjednika Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo, malo se zemalja drži toga – rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da su naši odnosi sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

– Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost – rekao je Vučić.

Vučić kaže da se našalio sa azerbejdžanskim kolegom, i da mu je Alijev rekao da nije mogao da vjeruje kada je Srbija ranije isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

– Oni su nama izgradili dionicu od Ljiga do Preljine. Teška dionica koju su uradili na vrijeme, bez dana kašnjenja. A oni su se iznenadili kada smo mi godinu dana ranije isplatili čitav dug, prijevremeno. To zemlje obično ne rade, ali Srbija to radi uvek kada može. Po tome je i Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner, kao što i mi znamo da je Alijev pouzdan partner svima. Mi zbog protokola moramo da potpisujemo sporazume, ali predsjedniku Alijevu se može vjerovati i na riječ – kazao je on.

Predsjednik je rekao da će se razgovori nastaviti, i da će u narednih 20 dana posjetiti Baku.

– Pričaćemo o tim strahovito važnim temama za nas. Sa mnom će poći nekoliko ministara, kako bismo produbili ovaj sporazum o strateškom partnerstvu konkretnim sporazumima. I ovo nije šala, iako izleda kao da jeste. Sada je Ilham Alijev najpopularniji čovjek u Evropi. Za njega obično nisu imali vremena, a sada imaju svo vrijeme ovog sveta za njega, i mnogo ga vole. Ali ja znam da je on pametan čovek, sve vidi i razume. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, a njega vole i mole, to je milina gledati – rekao je predsjednik kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da se nije Alijev promijenio, već je uvek brinuo o svojoj zemlji, ali da su neki drugi promenili svoj pristup.

– Srbija je mala, mi nemamo gas, mi imamo litijum, ali smo geniji koji su se jedini odrekli proizvodnje litijuma. Kada dođu neki geniji, oni će da vide šta će da rade. Čuvaćemo svoju zemlju, i uvek vidimo ko su iskreni prijatelji naše zemlje. Sa njima ćemo uvek sarađivati, i radujem se ostatku današnjeg dana. Nadam se i da će predsjednik Alijev doći u posjetu, i ostati duže u našoj Srbiji. Mi se osjećamo uvrijeđeno kada gosti ne prenoće kod nas – kazao je Vučić.

On je rekao da je mnogo toga pred nama, da je radostan zbog svih potpisanih sporazuma, ali da može još mnogo da se uradi u interesu građana Srbije i Azerbejdžana.

Obraćanje Ilhama Alijeva

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev se zahvalio na gostoprimstvu i lijepim rečima.

– Vučića i mene vezuje prijateljstvo, i to je osnovni faktor za razvoj naših odnosa. Dokumenta koja se odnose na strateško partnerstvo su od ogromnog značaja. Srbija i Azerbejdžan su uvijek podržavali jedni druge u međunarodnoj areni, i kao što je Vučić rekao podržavamo jedni druge u borbi za teritorijalni integritet – kazao je on.

Alijev je istakao da su djelovi naše dvije zemlje bile dugo pod okupacijom, i podsjetio na rezolucije UN, i da ti problemi nisu bili rješavani.

– To pokazuje da odluke i Rezolucije koje donose međunarodne organizacije jesu selektivne. Ponekad SB UN usvaja rezolucije danima, ponekada treba nekoliko sati, ali kada su u pitanju naše zemlje, mi smo morali da čekamo 27 godina – istakao je predsednik Azerbejdžana.

On je dodao da je njegova zemlja morala da pribegne sili i pravu na samoodbranu, i da to pravo ima svaka zemlja.

– Mi smo silom podržali naš teritorijalni integritet, i svaka zemlja ima to pravo. Mi gradimo i razvijamo oslobođene delove teritorije. Mi ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa naših zemalja – istakao je Alijev.

Predsjednik Azerbejdžana je rekao da njegova zemlja ima velike zalihe gasa, i da je energetika bila tema razgovora sa Vučićem.

– I nastavićemo te razgovore o gasu i struji. Mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mjestu, ne samo po pitanju energetike. Imamo razgovore i iz oblasti vojno-tehničke sfere, i pričaćemo o širenju te saradnje. Danas smo prepoznali i napravili agendu za godine koje su pred nama, i predsjednik je rekao da će on biti fokusiran na tu agendu. Takođe ćemo ubrzati ta pitanja, i moramo češće da se srećemo – rekao je Alijev.

On je dodao da će do kraja godine Vučić doći u Baku, ali i da će on ponovo posjetiti Srbiju.

– Moja poseta Srbiji je zakasnela, zbog pandemije korona virusa. Drago mi je što sam u vašoj prelijepoj zemlji, imaćemo više posjeta nalik ovoj, i naše prijateljstvo će biti večno – zaključio je Alijev.

(Novosti online)

1 Comment
  1. Ana Delic komentariše

    Zajednicka borba i dogovor su od velikog znacaja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.