Vrijednost turske lire opala za 15 odsto zbog smjene guvernera Centralne banke

0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izazvao je veliki pad vrednosti nacionalne valute nakon što je neočekivano smijenio guvernera centralne banke Nadžija Agbala!

Turska lira je na svjetskim berzama izgubila 14,9 odsto vrijednosti u odnosu na američki dolar približivši se istorijskom minimumu od 8,58 lira za jedan dolar. Kako je preneo Rojters, Erdogan je na mjesto guvernera centralne banke imenovao Sahapa Kavčioglua.

Iako nadležni nisu objasnili zbog čega je Erdogan smijenio guvernera, koji je samo pet mjeseci bio na funkciji, vjeruje se da je to zbog toga što je on odobrio povećanje kamatne stope na 19 odsto kako bi se obuzdao rast godišnje inflacije koji je u februaru iznosio 15,6 odsto. Povećanje kamatne stope je dobro prihvaćeno na deviznom tržištu, ali je onda na scenu stupio autoritarni predsjednik. Erdogan je otvoreni protivnik povećanih kamatnih stopa, smatrajući da, suprotno klasičnim ekonomskim teorijama, one pogoršavaju inflaciju.

Oglasio se i ministar finansija Lutfi Elvan, koji je pokušao da umiri investitore rekavši da “Turska neće napraviti ni najmanja odstupanja od mehanizma slobodnog tržišta”, prenela je agencija Anadolija.

(Kurir)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.