Vrhovno državno tužilaštvo: Postupci protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda Crne Gore i drugih predstavnika različitih grana vlasti samo dio rezultata SDT-a

0

Povodom stava predsjednika Udruženja sudija Crne Gore i predsjednika Upravnog suda Miodraga Pešića, iznijetog na skupu Udruženja pravnika Crne Gore, da Specijalno državno tužilaštvo do sada nema nikakvih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, napominjemo da su upravo rezultati SDT-a istaknuti u brojnim izvještajima sa međunarodnih adresa, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

„Postupci pokrenuti protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda Crne Gore, sudija i tužilaca, drugih predstavnika pravosuđa i različitih grana vlasti, samo su dio ostvarenih rezultata SDT-a, koji su konstatovani i u posljednjem izvještaju Evropske komisije“, naveli su iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Kako su dodali, „rezultate Specijalnog državnog tužilaštva prepoznao je i Stejt Department koji je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću dodijelio nagradu za borbu protiv korupcije“.

„Specijalno državno tužilaštvo je samo tokom 2023. godine za koruptivna krivična djela donijelo naredbe o sprovođenju istrage u osam predmeta protiv ukupno 19 lica, a podignuto je i 10 optuženja protiv 30 lica. Protiv određenog broja lica trenutno se, takođe, vode postupci koji su u fazi izviđaja.
Rezultati Specijalnog, ali i drugih državnih tužilaštava, bili bi i vidljiviji, kada bi se odluke sudova donosile u razumnom roku, pa u tom smislu očekujemo poboljšanje efikasnosti sudova“, piše u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Poručili su i da „pozivaju predsjednika Udruženja sudija, kao i sve njegove kolege, da ukoliko posjeduju informacije koje ukazuju na bilo čiju nezakonitost u radu, sa tim upoznaju Državno tužilaštvo, čija reakcija neće izostati“.

„Građani i građanke Crne Gore od svih pravosudnih organa sa pravom očekuju da brinu o njihovoj bezbjednosti i dosljedno sprovode zakonske propise, zbog čega se upravo od predstavnika pravosuđa očekuje povećana odgovornost i suzdržavanje od iznošenje neutemeljenih stavova, koje najbolje demantuju upravo konkretni rezultati rada“, zaključili su iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.