Vodeći švedski epidemiolog: Ne očekujem klasičan drugi talas koronavirusa

0

Švedska na jesen očekuje lokalnu transmisiju koronavirusa, ali ne očekuje veliki drugi talas nalik onom s proljeća kada su bolnice širom Evrope i svijeta bile prebukirane, tvrdi vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnel.

Švedska je za razliku od ostatka Evrope u borbi protiv novog koronavirusa primjenjivala specifičnu strategiju, držeći kompanije, restorane i većinu škola otvorenim tokom pandemije.

Kontroverzni epidemiolog Anders Tegnel nije ni preporučivao upotrebu maski za lice, koje su i dalje rijedak prizor na ulicama švedskih gradova.

Po glavi stanovnika, Švedska je pretrpjela mnogostruko više smrtnih slučajeva zbog kovida-19 u odnosu na svoje nordijske susjede, mada ne toliko koliko su imale najugroženije evropske zemlje, poput Belgije, Španije i Britanije.

Novi slučajevi, hospitalizacije i smrtnost, naglo su opali u posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, s obzirom da se većina Šveđana vratila sa ljetnjih odmora, a škole su se ponovo otvorile za nastavu, postoji bojazan da bi zemlju mogao da pogodi drugi talas zaraze.

“Ne vjerujemo da ćemo imati klasičan drugi talas, kakvi su oni koji se viđaju kod pandemije gripa gdje ponovo imate široku zarazu u zajednici”, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel.

On kaže da je ova bolest nepredvidiva i da djeluje na drugačiji način, prenosi RTS.

“Rasprostranjenost je nejasnija, pa je vjerovatnije da ćemo je na jesen vidjeti – kao što je to trenutno u Evropi – na radnim mjestima i sličnim okruženjima”, smatra Tegnel.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.