Vlada: Prodaja “majbaha” čeka vještake da procijene vrijednost

1

Vlada je juče izmijenila zaključak od 19. februara u vezi sa prodajom dva vozila marke “majbah”. Tada je bilo definisano da do jučerašnje sjednice Ministarstvo finansija dostavi izvještaj o procijenjenoj vrijednosti dva vozila marke “mercedes – majbah” koja su u vlasništvu države i nacrte ugovora o kupoprodaji tih vozila, dok jučerašnjom izmjenom zaključka nema roka do kada da se dostavi izvještaj i nacrti. Procjenu vrijednosti vozila treba da uradi vještak saobraćajno-mašinske struke.

Odluka o prodaji dva vozila od kojih je jedno koristio bivši premijer Duško Marković, dok je drugo vozilo i dalje na raspolaganju kod predsjednika države Mila Đukanovića donijeta je prošlog četvrtka

Ministar finansija Milojko Spajić je prošle sedmice pozvao Đukanovića da umjesto “majbaha” preuzme drugo vozilo.

Vlada je juče razriješila dužnosti direktora Uprave za šume Nusreta Kalača. Prema nezvaničnim informacijama, povod za njegovo razrješenje bio je izvještaj o radu Uprave za šume za 2020. godinu koji sadrži niz činjenica koje, kako smatraju u Vladi, nedvosmisleno ukazuju na nepravilnosti u radu tog organa, a koje su apsolutno morale poteći od strane starješine organa, odnosno direktora Kalača ili su bile urađene uz njegovo odobravanje.

“Takvo postupanje može nanijeti štetu državi koja se procjenjuje u iznosu od više miliona eura. Uprava za šume, kojom je do danas rukovodio Kalač, bez prethodne saglasnosti ili ovlašćenja Vlade zaključivala je sporazume i anekse ugovora sa koncesionarima i korisnicima šuma, čime su prekoračena ovlašćenja. Na ovaj način Uprava za šume je samostalno raspolagala državnom imovinom, a što je u suprotnosti sa zakonom”, rekao je izvor “Vijesti”.

Na sjednici je donijeta odluku da se uplaćeni kapital avio-kompanije “To Montenegro” uveća na 19 miliona eura.

“Vlada je donijela odluku o izmjeni statuta društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „To Montenegro“. Izmjenom se statut usklađuje sa odlukom o odobrenju uplate sredstava društvu sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“, kojom se osnovni i uplaćeni kapital društva uvećava i iznosi 19.000.000,00 eura”, saopšteno je iz Vlade. Osnovni kapital kompanije je ostao na 30 miliona, dok je uplaćeni povećan sa četiri na 19 miliona eura. Ova kompanija je prošle sedmice kupila dva aviona u vrijednosti od 21,7 milion dolara ili 17,8 miliona eura, a zatim i njihovo osiguranje od 242 hiljade eura.

Povučena informacija o istraživanju ruda kod Mojkovca

Vlada je juče trebalo da raspravlja i o informaciji o realizaciji Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju ruda na prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“ kod Mojkovca, ali je ovaj dokument povučen sa dnevnog reda.

Vlada je 2010. godine potpisala ugovor o istraživanju ovog prostora sa kompanijom “North Mining” iz Podgorice, a u međuvremenu i pet aneksa kako bi se ovom partneru produžavali rokovi za završetak istraživanja. Ova firme je u međuvremenu promjenila pet vlasnika, kao i ime u “Brskovo MNE”.

Prvi vlasnik ove firme 2009. godine bila of-šor firma “Balamara Resorces Limited” iz Australije, zatim 2012. vlasnik postaje firma “Balkan Mining PTY LTD” takođe iz Australije. U oktobru 2016. godine vlasnik postaje firma “Balkan Zinc PLC” iz Londona, a u novembru iste godine novi vlasnik je “Montenegro Zinc Limited” takođe iz Londona. U maju 2018. godine novi vlasnik postaje firma “Fusion Fund AG” iz Švajcarska, a od jula 2019. nakon promjene imena, najnoviji vlasnik je “Tara Resources AG”.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Nemojte žuriti, prvo da prodate Majbahe pa onda da se počnete baviti drugim nebitnim stvarima. Trebalo je da se odmah riješite Katnića i društva iz tužilaštva ali vidim, bavite se diverzijama samih sebe. Vrijeme vam ističe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.