Vlada je dužna da opozove odluku o otkazivanju gostoprimstva ambasadoru Srbije

10

Piše: Milan Gajović, diplomirani pravnik

Crnogorska (Đukanovićeva) vlada je,u tehničkom mandatu, 28.novembra 2020, godine, donijela odluku o otkazivanju gostoprimstva ambasadoru Srbije, Vladimiru Božoviću.

Proglašenje amabadora Božovića nepoželjnom osobom obrazloženo je time što se on, navodno, „kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore“:

“Ambasador Božović je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918.godine nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda,čime je,još jednom,na najdirektniji način,  omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

A Božović je u stvari rekao da je Podgorička skupština „…slobodni izraz narodne volje za ujedinjenjem sa bratskom Srbijom“. Te riječi bi potpisao svaki patriotski orijentisani građanin Crne Gore.

Tehnička Vlada je tada tvrdila da je Božović time unizio Skupštinu koja je 27.novembra 2018.godine, usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine. Ta Rezolucija je politički pamflet zato što su se njeni učesnici (i bjelaši i zelenaši) bili opredijeljeni za jugoslovensko ujedinjenje (za stvaranje Kraljevstva SHS),s tim što su zelenaši zalagali da Crna Gora bude direktni konstituent buduće zajedničke države,a ne nakon prethodnog ujedinjenja sa Srbijom.

Podgorička skupština (Velika narodna skupština srpskog naroda ),održana 26/27,novembra 1918.godine i njene odluke su istorijski događaj i ne mogu se obrisati nikakvom rezolucijom.

Naravno,te odluke odavno ne proizvode pravne posledice.Svaki istorijski događaj je rezultanta zakonitih faktora u prostoru i vremenu i ne smije se naknadno krivotvoriti u funkciji ostvarivanja određenih političko – ideoloških i stranačkih interesa.

Političkim aktima, makar i zakonodavnog organa,ne može se brisati ili krivotvoriti istorija.

Rezolucija Skupštine je još jedan akt u procesu krivotvorenja crnogorske istorije,koja je neotuđivi dio svesrpske istorije.

I sadašnji ministar vanjskih poslova i europskih integracija Đorđe Radulović je izjavio da nije moguće povući odluku o protjerivanju amabasadora Srbije,jer bi za to trebala saglasnost (agreman) predsjednika Đukanovića, što nije tačno.

Radulović je čak izjavio i da „…neki procenat Srba ne osjeća Crnu Goru kao svoju…“ ?! To u prevodu znači da je samo „neki procenat Srba“ remetilački faktor u Crnoj Gori, što se može tumačiti samo kao politički stav dukljanski antisrpski orijentisanog člana Krivokapićeve Vlade.

Po članu 100 stav 1 tačka 1 Ustava Vlada vodi spoljnu politiku Crne Gore, a po članu 95 stav 1 tačka 6 Ustava, Predsjednik postavlja i opoziva ambasadore, na predlog Vlade.

Znači, u okviru svojih ustavnih ovlašćenja da vodi spoljnu politiku, nova crnogorska Vlada može donijeti odluku kojom mijenja (opoziva) raniju odluku o otkazivanju gostoprimstva stranom ambasadoru. Ovo tim prije što je takvu odluku donijela tehnička prelazna vlada koja nije bila ovlašćena da donosi odluke od suštinskog značaja. U ovom slučaju, strani ambasador nastavlja da nesmetano obavlja funkciju na osnovu ranijeg agremana (saglasnosti) Predsjednika Crne Gore. Ovo omogućava i činjenica da Srbija, recipročno, nije otkazala gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru u Srbiji, Tarzanu Mioeševiću.

Ni Bečka konvencija o diplomatskim odnosima, iz 1961.godine,kao ni dobri diplomatski običaji, ne sprečavaju vladu jedne zemlje da povuče (opozove) odluku o proglašenju ambasadora strane države za persona non grata i da omogući da isti ambasador strane države neometano nastavi da obavlja svoju predstavničku funkciju.

Takođe, nije neophodno ponovno davanje agremana (saglasnosti) predsjednika države,bez obzira što je u Crnoj Gori na djelu kohabitacija Vlade (parlamentarne većine) i Predsjednika.

(Srbin.info)

 

10 Comments
 1. PZP Zagorič komentariše

  Ima Srbija boljih kadrova. Ne treba insistirati na povratku ove četničine. Onako se o 1918. ne smije govoriti u crnogorskoj državi. Kad je nama u DF taj Božović što pomogao da bi mi naša leđa poturali za njega?

  5
  73
  1. kuca komentariše

   Koja si ti novorodjena politicka nepismena budaletina .Nauci prvo politicku azbuku pa onda kazi nesto smisleno ovako se gunis izmedju soviniste i nacionaliste .

 2. Dejan M komentariše

  Vlada Crne Gore ako zeli dobre odnose mora da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije.

  89
  3
  1. LipaLipa komentariše

   … Vlada ne smije da se bavi odlukama stare Vlade, … odluka Vlade/Dusko, dogovor, Milo/Vucko, trovnje polit-situacije u CG, … stvaranje, podjela, u srbstvu, jedino realno “orudje” osovine Milo/Vucko, … izjava Bozovica, laz, nije odluka Podgoricke skupstine, … ujedinjenje CG i Srbije, vec njeno prisajedinjenje KS, … obaska Kraljevina Srbija u tom, momentu, de fako, de jure ne postoji, … sve su to igre i igrice, Milo/Vucko, njihovo uze, za spas, … aj’ zdravo, …

   1
   2
 3. Pera Subotica komentariše

  Vlada na celu sa Krivokapicem duzna je da opozove odluku o otkazivanju gostoprimstva ambasadoru Srbije u Crnoj Gori. Treba graditi dobre odnose izmedju dve bratske zemlje.

  71
  4
 4. Vrabac komentariše

  Aman, nije stvar u tome da li propisi i konvencije nešto dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju, već je riječ o tome da ne dozvoljavaju Vijesti/Ura i NATO ambasade, a sasvim sigurno i Krivokapićeva netrpeljivost (to je blago rečeno, a u stvari je bukvalno mržnja) prema vlastima u Republici Srbiji

  76
  2
 5. Vrabac komentariše

  Ne znam kako svakom nije jasno da uopšte nije stvar u tome da li propisi i konvencije dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju, već u tome da ne dozvoljavaju Vijesti/Ura i NATO ambasade, a sasvim sigurno i Krivokapićeva netrpeljivost (to je blago rečeno, a prava riječ je mržnja) prema vlastima u Republici Srbiji.

  21
  1
 6. Boka di Cataro komentariše

  Eto pa ako vam je milije Vijesti ne daju. Soba za plakanje je blizu.

  1
  16
 7. kuca komentariše

  Da li je kome doslo u glavu da ne vracanjem ambasadora Srbije bez i jednog valjanog razloga uz izmisljena opravdanja pokazuje samo kontinuitet Zdravka Krivokapica sa bivsom vladom DPS-a?

  2
  1
 8. Deki M. komentariše

  Niko nema pravo da se mesa u pitanje Srbije koga ce ona da postavi, kako neki ovde pisu u komentarima,svidelo se kome ili ne Bozovic je ambasador i tako ce ostati sto se Srbije tice.Na Crnoj Gori je da povuce tu odluku i krene u uspostavljanje sto boljih mogucih odnosa dve zemlje..

  3
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.