Vlada Crne Gore imenovala Nebojšu Juškovića u Skupštini SMATSA

0

Na danas održanoj 9. sjednici 43. Vlade Crne Gore ispred Ministarstva finansija imenovan je Mr Nebojša Jušković za redovnog člana Skupštine Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd. On će na tom mjestu zamijeniti Šuća Orahovca, javlja „Avio portal“.

Skupština SMATSA-e je na ovaj način prvi put od osnivanja u svojim redovima iz Crne Gore dobila vazduhoplovca, što će biti od značaja za kontinuitet važnih infrastrukturnih projekata, jačanje kadrovskih i operativnih kapaciteta, ali i za buduće izazove koji očekuju ovu kompaniju.

S obzirom da je u pitanju jedan od najosjetljivijih i najodgovornijih segmenata vazduhoplovstva, jako je bitno da na odgovornim pozicijama budu ljudi sa ekspertskim znanjima i vještinama iz domena operativnih poslova  vazduhoplovstva.

U skladu sa osnivačkim dogovorom Crnu Goru u SMATSA-i predstavlja 3 člana u Skupštini (od ukupno 6), 1 član u Nadzornom odboru društva i Zamjenik direktora kontrole letenja. Kada je riječ o Skupštini SMATSA-e, svoje predstavnike delegiraju ministarstva kapitalnih investicija, finansija i odbrane, dok se predstavnik u nadzornom odboru društva bira iz redova ministarstva kapitalnih investicija.

Takođe, predsjednik Skupštine SMATSA-e se do sada po dogovoru birao iz crnogorskih kadrova.

Pored gospodina Šuća Orahovca u dosadašnjem sazivu Skupštine SMATSA-e bili su imenovani Nebojša Koprivica (ministarstvo kapitalnih investicija) i Veljko Mališić (ministarstvo odbrane), dok je u Nadzornom odboru SMATSA-e do bio imenovan Zoran Radunović, bivši državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija.

Mr Nebojša Jušković je bio dugogodišnji predsjednik Aero kluba „Špiro Mugoša“ i Aero kluba“ „Podgorica“. Ovaj pilot sa PPL dozvolom, pilot jedrilica i padobranac je svojevremeno obavljao dužnost potpredsjednika Vazduhoplovnog Saveza SCG i potpredsjednika Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI). Bio je i direktor nekoliko svjetskih i evropskih padobranskih prvenstava održanih u Crnoj Gori i inostranstvu. Nebojša Jušković se prošle godine pominjao i kao jedan od najozbiljnijih kandidata za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo pruža uslugu kontrole letenja u vazdušnom prostoru ukupne površine 113.664 km2, koji obuhvata vazdušni prostor Republike Srbije, države Crne Gore i dio vazdušnog prostora iznad Jadranskog mora. Odnos u vlasništvu firme je 92% Republika Srbija, a 8% Crna Gora.

(Avio Portal)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.