Vlada će pomoći građanima u saniranju štete od zemljotresa

0

Nakon dobijanja zvaničnih informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u vezi zemljotresa koji se dogodio jutros oko 4 sata sa epicentrom na području planine Golije, Vlada Crne Gore će pomoći u sanaciji eventualne štete pričinjene ovom prilikom.

Naime, Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kojom predsjedava Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će se upoznati sa stanjem na terenu  i shodno propisanim procedurama donijeti odluke o daljem postupanju.

Prema zvaničnim informacijama, sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 14. marta 2024. godine, u 4 časa i 6 minuta registrovao jači zemljotres sa epicentrom na području planine Golije 6 km jugozapadno od Čarođa (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 5.3 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 16 km. Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.