Vječito pitanje: Koliko proteina treba da unosimo svakog dana?

0

Protein je vitalni makronutrijent sastavljen od aminokisjelina, koje su gradivni za različite tjelesne funkcije.

Protein koji se nalazi u svakoj ćeliji, tkivu i organu u našem tijelu obezbjeđuje strukturu, olakšava komunikaciju između ćelija, transportuje molekule i gradi nove ćelije. Prisutan je u našoj kosi, koži, mozgu, jetri, tetivama…

Proteini nude mnoge zdravstvene benefite, uključujući sitost, smanjenje žudnje za šećerom, pomoć u popravljanju i rastu mišića i ubrzavanje metabolizma.

Kao jedan od tri makronutrijenta koja su našim tijelima potrebna za energiju, proteini su jedinstveni po tome što naša tijela ne skladište u rezervama kao što to čine ugljeni hidrati i masti. Zbog toga moramo osigurati da unosimo dovoljno proteina kroz ishranu kako bismo zadovoljili potrebe našeg organizma.

Optimalni dnevni opseg proteina koji pojedinci treba da imaju kako bi osigurali najviše koristi od ovog esencijalnog nutrijenta je sledeći:

Odrasle žene: oko 46 grama proteina dnevno

Odrasli muškarci: oko 56 grama proteina dnevno

Međutim, ove preporuke mogu značajno da variraju u zavisnosti od različitih faktora kao što su starost, pol, nivo aktivnosti i opšte zdravlje.

Prema Taub-Dix-u, određene grupe često zahtijevaju veće količine proteina:

Trudnicama je potrebna dodatna količina proteina da bi podržale rast fetusa.

Stariji ljudi: Možda će im trebati više proteina da spriječe atrofiju mišića.

Sportisti: Povećan unos proteina je potreban za popravku i izgradnju mišićnog tkiva.

Prilagođavanje unosa proteina individualnim potrebama može pomoći u optimizaciji zdravlja i fizičkih performansi, osiguravajući da svako dobije pravu količinu za svoju specifičnu situaciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.