Viši sud danas o uslovnom otpustu Damira Mandića

0

Mandić je osuđen na devetnaestogodišnju robiju zbog učešća u ubistvu Duška Jovanovića, glavnog urednika i vlasnika lista Dan i pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića.

On je sredinom januara dobio mogućnost da vikendom izlazi iz zatvora i koristi godišnji odmor u krugu porodice, nakon čega je podnio molbu za uslovni otpust, budući da je odležao dvije trećine zatvorske kazne.

Osim ovog, uslov je i da osuđenik mora biti resocijalizovan, odnosno provjerava se njegovo vladanje i izvršavanje radnih obaveza tokom služenja zatvorske kazne.

Mandić je u aprilu 2016. pravosnažno osuđen na 19 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Jovanovića 27. maja 2004. godine i pokušaju ubistva Mirovića.

To je bio treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića u podgoričkom Višem sudu, podsjeća Pobjeda.

Prvom presudom sudije Radovana Mandića, Mandić je krajem 2006. oslobođen optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića i bio je na slobodi dvije i po godine.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud.

Istražitelji nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice u Jovanovića nakon što je izašao iz redakcije.

Ni poslije 16 godina ubistvo Jovanovića nije rasvijetljeno i ne zna se ko je 27. maja 2004. godine likvidirao glavnog urednika Dana nedaleko od redakcije u kojoj je radio.

Iako je tužilaštvo stava da je u akciji ubistva Jovanovića učestvovalo više osoba, za taj čin osuđen je jedino Mandić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.