Više od 44 odsto mladih ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa

0

Istraživanje na temu imunizacije mladih protiv virusa COVID-19 je pokazalo da čak 44,3 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVIDA. Centar za afirmaciju i razvoj mladih je u periodu od 6. do 18. aprila ove godine sproveo pomenuto istraživanje, a koje je CARM sproveo u okviru kampanje “Zajedno protiv COVIDA”.

U istraživanju je učestvovala 1141 osoba, od čega je 64 odsto žena i 34 odsto muškaraca sa teritorije čitave Crne Gore, uzrasta od 15 do 30 godina. 57,8 odsto ispitanika zavšrilo je srednju školu, njih 24,7 odsto završilo je fakultet, a 17,5 odsto ispitanika osnovnu školu.

“62,9 odsto ispitanih mladih ljudi nije prebolovalo COVID-19, a njih 37,1 odsto jeste. 69,7 odsto mladih misli da je vakcinacija najbolji način zaustavljanja pandemije, dok njih 30,3 odsto misli suprotno”, pokazalo je istraživanje.

Na pitanje “Da li smatrate da vakcinacija protiv virusa COVID-19 treba da bude obavezna?” 64,2 odsto mladih odgovorilo je sa NE, a njih 35,8 odsto sa DA.

Na pitanje “Da li želite da se vakcinišete protiv virusa COVID-19?”, većina mladih, njih 55,7 odsto odgovorilo je sa DA, a njih 44,3 odsto sa NE.

Kada je riječ o prijavama za vakcinaciju, velika većina mladih to nije učinila, čak njih 74,5 odsto, dok se njh 25,5 odsto prijavilo za vakcinaciju.

Mladi su se u velikoj mjeri prijavljivali putem sajta covidogovor.me (70 odsto), oko 18 odsto putem nacionalnog call centra 1717, ostali su se prijavili na neki drugi način ili se nijesu prijavili.

Kada je riječ o vakcinaciji i predrasudama, najveći broj mladih ima predrasude prema vakcinama AstraZeneka, čak njih 67 odsto, dok ostatak uglavnom nema predrasude ili su one vezane za generalno sve proizvođače vakcina.

“Da imaju pravo na izbor, 27,7 odsto mladih vakcinisalo bi se Sputnik V vakcinom, za 26,8 odsto mladih u Crnoj Gori nevažan je proizvođač vakcine, dok bi njih 25 odsto najradije primilo vakcinu proizvođača Pfizer-BioNtech, njih 16 odsto Sinopharm, a veoma mali procent njih želio bi vakcinu proizvođača AstraZeneka, odnosno njih 4,4 odsto”, navodi se u istraživanju.

Mladi se dominanto u medijima informišu o procesu imuniazacije u Crnoj Gori, a njih 58,9 odsto smatra da mediji u Crnoj Gori ne daju korisne informacije kada je riječ o imunizaciji stanovništva u Crnoj Gori, dok njih 41,1 odsto misli suprotno, tj. da mediji pravovremeno i tačno informišu javnost o procesu imunizacije.

“Mladi su u okviru našeg istraživanja ocjenjivali i rad zdrastvenog sistema, pa je tako njih 58,2 odsto kazalo da zdravstveni sistem u ovoj krizi funkcioniše solidno, ali da može i bolje. Njih 27 odsto misle da zdravstvo funkcioniše odlčno, a njih 14,8 odsto smatra suprtono, odnosno da naš zdravstveni sistem u ovoj krizi ne funkcioniše dobro. Mladi su u okviru istraživanja imali priliku i da ukažu na svoje viđenje vezano za Koronavirus i ukažu na svoje načine za borbu protiv sitog. Rezultate istraživanja predstavila je potpredsjednica Centra za afirmaciju i razvoj mladih, Maša Glušica”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.