Venecija: Traže zabranu za velike kruzere, opasni su za grad

0

Hiljade ljudi u Veneciji protestnom štenjom tražile su zabranu uplovljavanja velikih kruzera u slavnu lagunu, nedelju dana nakon nesreće između kruzera i turističkog broda.

Povorka je prošetala ulicama istorijskog centra grada noseći transparent s porukom “Fuori le navi dalla laguna” (Kruzeri napolje iz lagune).

“Ti gorostasni brodovi moraju biti uklonjeni iz lagune. Nespojivi su s ravnotežom ekosistema, osim toga opasni su za grad”, izjavio je Đanfranko Betin, predsjednik Margera, jedne od sastavnih opština Venecije.

Povorka organizirana na poziv odbora “No Grandi Navi” (Ne velikim kruzerima) krenula je s pristaništa nasuprot Đudeće, nedaleko od mjesta na kojem je u nedelju luksuzni putnički brod s 3.000 osoba pri pokušaju da se usidri udario u turistički brod, pri čemu su četiri osobe lakše povrijeđene.

Snimci tog incidenta obišli su svijet i razbuktali polemiku o opasnostima uplovljavanja kruzera u turističke gradove kojima nanose štetu, posebno ekološku.

Grad Venecija upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a veliki kruzeri narušavaju krhki ekosistem lagune i temelje na kojima počiva taj grad koji je redovno poplavljen kada nastupi proljećna plima, piše Hina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.