Velika Britanija: Treba natjerati Rusiju da osjeti stvarne posljedice svoje aktivnosti

0

Šef britanske diplomatije Dominik Rab pozvaće NATO saveznike da natjeraju Rusiju „da osjeti stvarne posljedice“ svoje „neprijateljske aktivnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

„Ministar spoljnih poslova Dominik Rab pozvaće NATO saveznike da se suprotstave prijetnji koja dolazi od Rusije i da učine tako da ona osjeti stvarne posljedice svoje neprijateljske aktivnosti. On će istupiti sa ovim pozivom na ministarskom sastanku NATO-a o Rusiji, koji će se održati 24. marta u okviru dvodnevnog samita u Briselu. To će biti prvi lični sastanak ministara NATO-a posle više od godinu dana“, precizirano je u saopštenju koje je dostavljeno Sputnjiku.

Šef britanske diplomatije planira da detaljno govori saveznicima o „ruskoj prijetnji“.

„Ministar će govoriti o promjenljivoj prirodi ruske agresije, koja koristi nove i destruktivne tehnologije, ugrožavajući demokratije i otvorena društva širom sveta. Između ostalog, radi se i o novim ultra savremenim raketnim sistemima koji se prave u Rusiji, koji su sposobni da izbegavaju konvencionalna sredstva protivvazduhoplovne odbrane, i sajber napadima koje država podržava, a čija su meta važne baze podataka, a koji se koriste za mešanje u izbore ili za širenje dezinformacija o virusu korona“, precizira britanska strana.

Velika Britanija kao „vodeća sila u sferama odbrane i diplomatije u potpunosti podržava NATO kao moćnu vojnu zaštitu od prijetnji koje dolaze od Rusije, kao i snažan, ujedinjen politički bastion protiv destabilizirajućih postupaka Moskve“, istakao je Rab uoči sastanka.

Ministar će takođe, dodaje se, podržati politiku „otvorenih vrata“ Alijanse, koja pruža mogućnost pridruživanja NATO-u, između ostalog, i „zemljama koje se suočavaju sa ruskom agresijom, kao što su Ukrajina i Gruzija“.

Rab će takođe ukazati saveznicima da je za NATO neophodno da sarađuje sa partnerima koji nisu deo Alijanse poput Švedske, Finske, Australije, Novog Zelanda i Japana.

Podsetimo, britanski premijer Boris Džonston objavio je planove za radikalni preokret spoljne i odbrambene politike Velike Britanije. Rusija je u novoj odbrambenoj strategiji navedena kao ozbiljna pretnja Velikoj Britaniji i zemlja će se boriti protiv čitavog spektra prijetnji koje potiču iz Rusije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.