Veće plate u Srbiji nego u Crnoj Gori

0

Prosječna zarada u Srbiji od decembra je i zvanično veća od crnogorskog prosjeka, prvi put od početka devedesetih godina. Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije prosječna neto zarada za decembar iznosi 66.092 dinara ili 562 eura, dok je prosječna neto zarada u Crnoj Gori u decembru iznosila 527 eura.

Na ovaj prosjek u Srbiji značajno utiču visoke zarade u javnom sektoru gdje je prosječna iznosi 610 eura, ali je i prosječna zarada u privatnom sektoru u ovoj susjednoj državi od 541 eura veće od prosjeka u Crnoj Gori. Crnogorski Monstat ne vodi posebno podatke za javni i privatni sektor.

U odnosu na decembar 2019. godine prosječna neto zarada u Srbiji je veća za 10,6 odsto, a realno povećanje, umanjeno za inflaciju, je bilo 9,2 odsto. Prosječna neto zarada u Crnoj Gori je za godinu porasla 1,3 odsto.

Konstantan rast prosječne zarade u Srbiji proteklih godina, dešava se i zbog toga što se svake godine povećava minimalna zarada, ali i zbog toga što je uveden neoporezivi dio zarade koji, takođe, svake godine raste i ostavlja prostor poslodavcima za povećanje neto zarade.

Minimalna satnica u Srbiji od 1. januar je povećana sa 172,54 na 183,93 dinara, odnosno sa 1,46 na 1,56 eura po satu, što je rast od 6,6 odsto. Na osnovu ovoga minimalna zarada za osmočasovno radno vrijeme (176 sati mjesečno) je povećana sa 257 na 275 eura. Neoporezivi dio zarade u Srbiji sada je povećan na 155 eura.

Minimalna zarada u Crnoj Gori je posljednji put povećana u julu 2019. godine sa 193 na 222 eura, i to nakon što je šest godina mirovala. Crna Gora jedina država u regionu nema neoporezivi dio zarade, kojeg poslodavci traže već godinama, ali je prethodna Vlada odbijala da ga uvede.

Nova Vlada je najavila da će od 1. jula povećati iznos minimalne zarade na 250 eura, kao i da će do tada razgovarati sa poslodavcima o smanjenju dažbina na zarade, pa i o mogućnosti uvođenje neoporezivog dijela zarade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.