VDT domaćin regionalnog foruma o prekograničnoj borbi protiv kriminala

0

Vrhovno državno tužilaštvo, u saradnji sa projektom Western Balkan Criminal Justice (WBCJ), na inicijativu vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića, organizovalo je u Budvi prvi regionalni Konsultativni forum vrhovnih i specijalnih tužilaca regiona na temu poboljšanja prekogranične saradnje u krivičnom pravu na Zapadnom Balkanu.

„Dvodnevni Konsultativni forum organizovan je u cilju neposredne razmjene informacija od značaja za prevazilaženje izazova u praksi u predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije. Skup je okupio 30 učesnika iz država Zapadnog Balkana i Evropske agencije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima (EUROJUST) iz Haga“, saopštio je VDT.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković ocijenio je da pravosudne institucije država Zapadnog Balkana pred sobom imaju važan zadatak – da efikasnom saradnjom, zasnovanom na povjerenju, stanu na put svim oblicima organizovanog, prekograničnog kriminala i korupcije.

„Taj cilj ćemo brže i lakše ostvariti unapređenjem međusobne i saradnje sa međunarodnim partnerima, poput EUROJUST-a. Ta saradnja mora da bude direktna, brza i jednostavna, lišena često dugotrajnih birokratskih procedura. Svjesni smo da oni protiv kojih se borimo, učinioci krivičnih djela, takve procedure ne poznaju, za njih ne postoje granice, nacionalne i vjerske razlike. Oni se veoma lako i brzo udružuju u cilju ostvarivanja profita. Upravo ta činjenica, svima nama, tužilaštvima svih država regiona, nameće potrebu da budemo efikasniji i upućeniji jedni na druge, da jačamo međusobno povjerenje, da pokažemo institucionalnu snagu i odlučnost za postizanje konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Marković.

Predsjednik EUROJUST-a Ladislav Hamran istakao je da su partneri na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za EUROJUST.

“Potencijal naše saradnje potvrđuje i sve veći broj slučajeva koji je 2023. godine iznosio 708 istraga u kojima su učestvovali tužioci i sudije sa cijelog Zapadnog Balkana. Uz podršku Projekta Evropske unije za krivično pravosuđe na Zapadnom Balkanu, radujem se daljoj integraciji naših partnera u sigurnosni lanac EU”, naveo je Hamran.

Marković je u okviru Konsultativnog foruma održao je bilateralne sastanke sa vrhovnim i specijalnim tužiocima država regiona. Tema sastanaka, kojim je prisustvovala i zamjenica vrhovnog državnog tužioca i tužiteljka za vezu sa EUROJUST-om Jelena Đaletić, bilo je unapređenje regionalne saradnje u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Konsultativnom forumu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, tužioci za vezu sa EUROJUST-om, kao i Western Balkan Criminal Justice projektni tim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.