Varhelji: Vlast i SPC moraju pronaći obostrano prihvatljivo rješenje

0

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je crnogorska vlast i Srpska pravoslavna crkva moraju pronaći obostrano prihvatljivo rješenje za primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U intervjuu za magazin Cord, Varhelji je pozvao sve strane da pokažu suždržanost i poštovanje osnovnih ljudskih prava.

“Više puta sam ohrabrivao sve zainteresovane strane u Crnoj Gori da uspostave inkluzivni dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni. U tom kontekstu je važno da crnogorske vlasti i Srpska pravoslavna crkva pronađu obostrano prihvatljivo rješenje. Rekao sam to objema stranama dok sam bio u Crnoj Gori. Pridajemo veliki značaj uspostavljanju klime koja vodi dijalogu i pozivam sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje osnovnih prava, uključujući slobodu vjere”, rekao je Varhelji.

Varhelji je dodao i da Zapadni Balkan pripada EU, te da je to neupitno.

“Za Komisiju i mene lično, proširenje EU i Zapadni Balkan su prioritet od prvog dana našeg mandata. Već smo postigli reviziju metodologije proširenja kako bi proces bio vjerodostojniji, predvidljiviji, dinamičniji i politički. I što je najvažnije, EU je u martu dala zeleno svjetlo za Albaniju i Sjevernu Makedoniju da započnu pregovore o pristupanju”, naveo je Varhelji.

Dodao je i da je Samit EU – Zapadni Balkan bio važan kako bi se razgovaralo o konkretnoj saradnji i pojačanom angažmanu između EU i Zapadnog Balkana.

“Zadatak Komisije je da izradi značajan ekonomski i investicioni plan za cio region, ubrzavajući njihov ekonomski razvoj, postavljajući temelje za njihovo integrisanje. Iako sastanak nije bio samit o proširenju, važno je podsjetiti da su lideri EU još jednom potvrdili svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Činjenica da su, uprkos pandemiji koja je u toku, lideri svih 27 država članica EU učestvovali na ovom samitu, pokazuje važnost našeg odnosa sa regionom”, ocijenio je Varhelji.

Na pitanje kada bi Sjeverna Makedonija i Albanija mogle i formalno početi pregovore o članstvu, Varhelji je rekao da će to zavisiti od datuma prve međuvladine konferencije koja će biti sazvana nakon što Savjet usvoji pregovaračke okvire.

“U ovoj fazi još uvijek nema određenog datuma. Ono što mogu sa sigurnošću reći je da će Komisija u junu proslijediti okvire državama članicama. Nadam se da će razgovori o pregovaračkim okvirima nesmetano teći, tako da možemo što prije održati prvu međuvladinu konferenciju sa obje zemlje”, istakao je Varhelji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.