Utajili oko 700.000 evra: Grupu odao telefonski razgovor od prije tri godine!

0

Savo Lipovina i Ivan Jovanović označeni su za organizatore devetočlane kriminalne grupe koja je koristeći poslovne i privredne strukture oprala tri miliona eura i utajila 700.000 evra poreza, piše Pobjeda.

Ovo su rezultati analize samo dijela poslovne dokumentacije 11 kompanija preko koje je ova kriminalna grupa nezakonito poslovala.

Lipovina je sa još deset osoba uhapšen u subotu zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i pranje novca.

Jovanoviću tada nijesu stavljene lisice na ruke jer se već nalazi u UIKS-u na izdržavanju zatvorske kazne za drugo djelo.

Po prijedlogu SDT-a juče je Lipovini i Darku Draškoviću koji je označen za člana ove organizacije određen pritvor do 30 dana zbogopasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Lipovina i Drašković u policijskim evidencijama označeni su kao bezbjednosno interesantne osobe.

Dejanu Radoviću, Filipu Lalatoviću, Predragu Raičkoviću, Draganu Buriću, Aleksandru Kovačeviću i Nikoli Božović pritvor je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Odbrana okrivljenih najavila je da će se žaliti na rješenje o određivanju pritvora.

Interesantno je da je u razotkrivanju ove kriminalne organizacije za specijalno tužilaštvo od presudnog značaja bio prisluškivani telefonski razgovor iz drugog predmeta oformljenog 2017. godine, između okrivljenih Ivana Tomaševića i Davora Perovića.

Upravo iz tih razgovora, istražitelji su utvrdili da su Lipovina i Jovanović u 2015. godini formirali kriminalnu organizaciju koja je preko članova Draškovića, Radovića, Ivana Tomaševića, Lalovića, Raičkovića, Burica, Kovačevića, Davora Perovića, Božović i 11 kompanija imala za cilj vršenje krivičnih djela pranje novca i utaja poreza.

“Lipovina i Jovanović su sačinili kriminalni plan prema kojem su formirali preduzeća u ime kojih su kao ovlašćena lica sačinjavali lažne fakture i račune u kojima su unosili lažne podatke da su isporučili robu i izvršili usluge preduzećima u kojima su se na mjestima izvršnih direktora i ovlašćenih lica nalazili ostali pripadnici ove organizacije. Iako prodaja robe i usluge nijesu izvršene, na osnovu ovih faktura, preduzeća su uplaćivala sredstva na račun preduzeća koja su izdala lažne fakture. Ta sredstva su podizali sa računa na ime materijalnih troškova, putnih naloga i slično od koga su jedan dio zadržavali za sebe, a ostatak predavali uplatiocima odnosno ostalim pripadnicima kriminalne organizacije”, navodi se u rješenju o određivanju pritvora ovim osumnjičenima.

U dokumentu se navodi da je sve ovo rađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina.

Osim toga, SDT osnovano sumnja da su ovi okrivljeni vršili prenos novca iako su znali da je on pribavljen kriminalnom djelatnošću, u namjeri da se prikrije i lažno predstavi porijeklo novca.

Podsjećamo, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policija je u subotu uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utajaporeza i doprinosa i pranje novca.

Krivične prijave su podnijete i protiv 11 kompanija za ista krivična djela.

Policijski timovi su u subotu ujutro, istovremeno u Podgorici, Danilovgradu, Cetinju i Tivtu upali i pretresli lokacije koje su koristili uhapšeni.

Potom je izvršen pretres kompanija u kojima se uhapšeni vode kao odgovorna lica ili vlasnici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.