Usvajanje krajem aprila: Podrška privredi od 20 miliona evra

0

Vlada intenzivno priprema novi paket mjera kojim će nastaviti da podržava privredu, čije se usvajanje očekuje krajem aprila, a ukupna vrijednost kreditne podrške je 20 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako je saopšteno, i dalje su prisutni problemi u privredi izazvani pandemijom koronavirusa, prije svega nelikvidnost i potreba za dodatnim finansijskim sredstvima.

“Dio novog paketa mjera je i set kreditnih linija koje priprema Investiciono razvojni fond, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u cilju obezbjeđivanja dodatne finansijske podrške za likvidnost”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je ta podrška namijenjena prije svega mikro, malim i srednjim preduzećima čija je likvidnost ugrožena usljed negativnog uticaja pandemije Kovid-19, čime, kako su naveli, Vlada želi da akcentuje podršku toj kategoriji preduzeća.

“Ukupna vrijednost kreditne podrške, uključujući IPARD program će iznositi 20 miliona evra, a njena realizacija će otpočeti naredne sedmice”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će kroz tu podršku, potencijalni korisnici, čije je poslovanje ugroženo usljed uticaja pandemije Kovid-19, imati mogućnost da apliciraju za veoma povoljna finansijska sredstva, u cilju rješavanja problema tekuće likvidnosti.

“Spomenuti paket kreditnih linija prvenstveno se odnosi na finansiranje obrtnih sredstava i tekuće likvidnosti, uz veoma povoljne kamatne stope, koje se kreću od 1,5 do 3,0 odsto, fiksno na godišnjem nivou”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, poseban benefit za potencijalne korisnike se ogleda u činjenici da isti imaju mogućnost apliciranja za kreditna sredstva, na osnovu “mekih” sredstava obezbjeđenja (mjenice preduzeća, lične mjenice).

Iz Ministarstva su naveli da su posebne povoljnosti tog paketa vezane za “Program podrške likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa”.

“Putem koje potencijalni korisnici, čija je djelatnost ugrožena usljed uticaja pandemije Kovid-19, mogu aplicirati za kreditna sredstava u iznosu do 150 hiljada evra, uz rok povraćaja do pet godina uključujući jednu godinu grejs perioda, uz kamatnu stopu od 1,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Namjena kredita je, kako je saopšteno, rješavanje problema likvidnosti kroz finansiranje obrtnih sredstava, neto zarada za zaposlene, troškova zakupa, a detaljne informacije će biti dostupne na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja i Investiciono razvojnog fonda.

“Istovremeno, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa Međunarodnim finansijskim institucijama rade na obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava kojima će podržati privredu, a koja će takođe biti dio novog paketa podrške privredi”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.