Ustaše su ubile 91 potomka Nikole Tesle: U Smiljanu nema više Srba

1

Ustaše u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj su 1941. godine ubile čak 91 pripadnika familije najvećeg svjetskog naučnika Nikole Tesle, rekao je jedan od poslednjih potomaka porodice Tesla, Lazar Kosanović.

Kosanović je rekao da je dosta članova familije Tesla tokom Drugog svjetskog rata skončalo u ustaškom logoru Jasenovac.

– Ukratko, 91 potomak je stradao od ruke ustaša. Ustaše su upale u Smiljane 2. avgusta 1941. godine, zapalile crkvu u kojoj je službovao Teslin otac, pa čak i kuću Nikole Tesle – ispričao je Kosanović.

On je dodao da su neki od članova porodice Tesla odvedeni u logor Jasenovac, a da je “ono malo članova porodice Tesla što je ostalo, nestalo u novom genocidu od 1991. do 1995. godine”.

– Tako u Smiljanu danas ne da nema nijednog Tesle, nego nema ni jednog Srbina – rekao je Kosanović, čija rodbinska veza sa Nikolom Teslom potiče preko najmlađe Tesline sestre Marice koja se udala u Plaškom i preuzela muževljevo prezime Kosanović.

Kosanović je naveo da su Teslina kuća i crkva spaljene tokom Drugog svetskog rata, a isto se ponovilo i u ratu 1991. godine u Hrvatskoj.

– Hrvati mu jesu obnovili kuću u jednom trenutku, ali su je ponovo zapalili u poslednjem ratu, kao i sve njegove spomenike. Nemaju pravo da ga svojataju – rekao je Kosanović.

(RTRS)

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Izgasili su svjetlo u toj mračnoj katoličkoj pustinji. Najpametnije ljude su spaljivali na lomačama vjekovima. Katoličko Hrišćanstvo i Sunitski Islam su dva najveća mraka svijeta. Koliko su samo knjiga spalili, civilizacija zatrli, dobroga zatrovali. Kada ih vidim na ulici jeza me uhvati. Odmah se sjetim inkvizicije, Jadovna, Jasenovca i drugih stratišta nedužnih ljudi.
    Silovanja djece po sjemeništima kako bi im izbrisali pamćenje na sopstveno porjeklo i lakše od djece stvorili katoličke monstrume.

    10
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.