Upućen zahtjev za uklanjanje spomenika Vojvodi Mirku Petroviću iz centra Podgorica

0

Srpski nacionalni savjet Crne Gore, kao inicijator peticije građana Podgorice, obratio se predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović sa Zahtjevom za uklanjanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici (Trg Nezavisnosti).

„Pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen je u Zakonu o spomen obilježima član 10 stav 7 kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen obilježja „…licu koje je u istoriji Crne Gore ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu…“ Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena Knjaza Danila I. U tom zločinačkom pohodu stradalo je više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i djece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I“, kazali su iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Valja napomenuti, dodaju oni, da u tom vremenu Kuči nisu bili u sastavu Crne Gore pa nije postojao ni jedan državni razlog za zločinačko i brutalno kažnjavanje nedužnih stanovnika Kuča.

„Iz navedenih razloga, a i iz činjenice da je spomen obilježje postavljeno na teritoriji koja je u tom vremenu pripadala Kučima što se apsolutno doživljava kao očigledna provokacija bivše vlasti prema sopstvenim građanima, zahtijevamo da se spomen obilježje ukloni, ili izmjesti, u skladu sa važećim propisima crnogorskog zakonodavstva. Molimo Vas da nam u najkraćem roku odgovorite na naš zahtjev, a u isto vrijeme tražimo da organizujete sastanak predstavnika potpisnika peticije sa predsednicima odborničkih klubova u Skupštini grada Podgorice“, navode oni.

Oni su predsjednici Skupštine Glavnog grada u prilogu dostavili i peticiju sa 5.000 potpisa podrške.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.