Uprava policije: Policajac koji je predvodio litiju na bolovanju, vratiće se na posao

0

Uprava policije nije suspendovala, niti pokrenula postupak odgovornosti protiv policajca Ilije Zekovića iz Bara, koji je učestvovao na litiji u tom gradu. Kako su saopštili, on se trenutno nalazi na bolovanju i poslije prestanka razloga za bolovanje biće angažovan na poslovima koje je do sada obavljao.

Iz policije je saopšteno da je bezbjednosni sistem Crne Gore u poslednje vrijeme izložen brojnim destruktivnim djelovanjima.

“U ovoj delikatnoj situaciji, na upućene provokacije i prema aktuelnim dešavanjima pokazujemo senzibilitet uz osud različitih vrsta pritisaka na policijske službenike i njihove porodice. Djelovanje policije je usmjereno na očuvanje bezbjednosti svih građana naše države. Bezbjednost i mir čuvamo zakonitim ponašanjem uz uvjerenje da je odgovornost za bezbjednost na razboritom ponašanju svih građana”, poručuju u Upravi policije.

Činjenica je, ističu, da se službenik Uprave policije nalazio na čelu litije održane u Baru.

“Ta okolnost je bila dovoljna da različite strukture unutar države i van nje, u ovom osjetljivom trenutku, iskoriste to kao način podrivanja bezbjednosne službe i njenog integriteta i da predstave da unutar policije postoji osjećaj nesigurnosti i nejedinstva, što je apsolutno neutemeljeno, naprotiv, policija je u ovom trenutku jedinstvenija nego ikada”, navode u Upravi policije.

Stav Uprave policije je da je ovaj službenik iskoristio svoje pravo koje mu po Ustavu Crne Gore pripada i u odnosu na to nemaju nikavu dilemu.

“Ali je time dao povod zlonamjernim stranama da misle i plasiraju iskonstruisane afere da je bezbjednosni sistem poljuljan i da sada na jedan još opasniji način vrše podrivanje državnih institucija. Dakle, prema ovom službeniku nije pokrenut postupak odgovornosti, kako to pojednici vješto plasiraju, već se ovaj službenik trenutno nalazi na bolovanju i posle prestanka razloga za bolovanje biće angažovan na poslovima koje je do sada obavljao. Reakcija Uprave policije u vezi s disciplinskom i drugom odgovornošću konkretnog službenika, neće biti ni veća, ni manja, nego što je propisano crnogorskim zakonima, dakle, ista onakva kakva bi bila u bilo kojoj drugoj demokratskoj državi”, poručuju u Upravi policije.

Naglašavaju da Uprava policije ne ograničava svojim pripadnicima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti.

“Samo moraju biti svjesni svoje dužnosti i osjetljivosti trenutka kada je bezbjednost građana i države u pitanju, te shodno tome na adekvatan način i ponašati”, navode oni.

Iz Uprave policije poručuju da bezbjednosni sistem ima kapacitete koji na valjan i efikasan način može da stane na put destrukcije države.

“Zato smo stalno na meti perfidnih napada i konstruisanja različitih manipulacija u javnosti”, kazali su iz policije.

Ipak, naglašavaju, masovnost okupljanja i pritisci različite vrste neće ih spriječiti u namjeri očuvanja mira i bezbjednosti svih građana uz upotrebu svih raspoloživih sredstava i kapaciteta.

“Uprava policije, a vjerujemo i crnogorska javnost, svjesni su da je za očekivati različite vrste provokacija koje idu u pravcu izazivanja afera socijalno – demagoškog tipa, koje utiču na emocije građana i koje se aktivno koriste za stavaranje osjećaja nesigurnosti, panike i konfuzije. Policija ukazuje na odgovornost svih subjekata društvene zajednice o potrebi i obavezi saopštavanja tačnih i provjerenih informacija u cilju objektivnog informisanja javnosti uz upozorenje da drugačije ponašanje može imati nesagledive posljedice”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.