Upozorenje iz Francuske: “Astrazenekina” vakcina nedovoljno efikasna protiv južnoafričkog soja

0

Vakcina “Astrazeneka” protiv virusa korona ima sve manje pristalica u Francuskoj.

Ljekari se redom žale na neželjene efekte. Dodatnu zabrinutost o efikasnosti ovog cjepiva izazvala je izjava stratega kampanje vakcinisanja Alena Fišera da bi bilo bolje da se ona ne daje zdravstvenim radnicima u francuskom departmanu Mozel na krajnjem istoku zemlje, gde je primjetno pojačano cirkulisanje južnoafričke i brazilske varijante kovida na koju ova vakcina izgleda nema zadovoljavajuće dejstvo.

Fišer je to pokušao da opravda činjenicom da se još ne poseduju svi potrebni podaci o efikasnosti, već samo nepotpune analize koje dolaze iz Južne Afrike, te da cjepiva “fajzer” i “modernu” predlaže za ljekare u Mozelu “iz predostrožnosti”.

Drugi razlog je to što se sa dvije pomenute američke vakcine brže stiče imunitet, s revakcinom posle samo tri nedjelje, što je od izuzetne važnosti za zaštitu onih koji se nalaze u prvim redovima borbe protiv kovida. Revakcina se kod “Astrazeneke” prima tek za 12 nedjelja.

To je, međutim, samo pojačalo sumnjičavost zdravstvenog osoblja prema ovoj vakcini na koju se oko četvrtina zaposlenih u bolnici u Brestu na Atlantskoj obali žalila zbog značajnih propratnih pojava kao što su visoka temperatura, glavobolja i veliki umor.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.